Društvo

Biste li probali supu od otpadaka? Niški srednjoškolci osmislili zdrav proizvod kojim smanjuju količinu bačene hrane

Komentari

Autor: Ljiljana Pavlović

06/03/2023

-

21:13

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu osmislili su zdrav, ekološki proizvod - kocku za supu od organskih ostataka hrane, bez veštačkih boja i ukusa. Želeli su, kažu, da naprave proizvod koji mogu da koriste i bebe, ali i da utiču na to da se hrana manje baca. Sve to rade u sklopu učeničke kompanije "NiFood" u kojoj, kažu, stiču nova znanja, ali i razvijaju timski i preduzetnički duh. 

Kako bi se napravila ova zdravija varijanta kocke za supu sa visokom hranljivom vrednošću, đaci od sastojaka nakon tropa šargarepe i bundeve, dodaju celer, crni luk, peršun, biber, so, a zatim i lovorov list. Učenici su iz ostataka ceđenog povrća uz dodatak svežeg, uspeli da naprave potpuno zdrav proizvod. 

"U tropu bundeve i šargarepe se nalazi mnogo minerala i vitamina koji bi u većini slučajeva bili neiskorišćeni i bačeni", ističe Vuk Jovančić, jedan od učenika i top menadžer u učeničkoj kompaniji "NiFood".  

Na ideju su, kaže učenica i menadžerka kompanije Milica Todorović, došli nakon istraživanja o tome koliko bacanje hrane ima nepovoljnih efekata na ekološku sredinu. Otkrili su i da se u Srbiji godišnje baca 770.000 tona hrane, što ih je motivisalo da na što bolji način iskoriste ostatke hrane i utiču na to da se pomenuta brojka smanji.  

Euronews Srbija

 

Od ideje pa do realizacije i marketinga, sve rade učenici, a osnovali su kompaniju koja funkcioniše poput onih pravih gde su đaci i menadžeri. Kažu kako su nastavnici tu samo kako bi im pružili podršku.  

"Suština ove priče i jeste bila da učenici pokažu svoju ideju, maštovitost. Cilj je bio da mi uvažimo njihove ideje, bili smo tu samo da pomognemo pri nekim malim problemima koji su se javljali: Zaista deca imaju puno toga da kažu i pokažu, tako da ja verujem da će ova iskustva koja sada stiču kroz rad u kompaniji imati veliku primenu u njihovim životima", kaže Ančica Dimitrijević nastavnica kuvarstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Nišu. 

Učenik i menadžer proizvodnje u učeničkoj kompaniji "NiFood" Luka Marković ističe da kroz rad u ovoj kompaniji razvijaju i timski duh, time što se međusobno dogovaraju i što je svako od njih jednako upućen i uključen u rad.  

Mitrović kaže da ovaj proizvod žele da unaprede i rade na novim ukusima, a veruje da će se jednog dana ovaj proizvod naći i na tržištu.  

Interesovanja ima, a ima i kažu, sve više đaka koji žele da im se priključe. Za ovu ideju osvojili su treće mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije i predstavljaće Niš na nacionalnom prvenstvu u Beogradu. 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

dipl. agronom

08.03.2023 07:11

U stedise svega vise...kaze narodna poslovica.

Srbija