Društvo

Kiša moguća na severu zemlje, ostatak Srbije očekuje sunčan dan do 18 stepeni

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

07:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Danas se očekuju maksimalne temperature od 12 do 18 stepeni, dok će na jugu Srbije biti nešto toplije nego u severnim delovima.

"Buđenje prirode već je počelo, i to nekih dvadesetak dana pre u odnosu na zimu sa prosečnim vrednostima meteorološkim parametara. Nepovoljna biometeorološka situacija se nastavlja za većinu meteoropata. Nesanica, umor i reumatski bolovi smo su neke od reakcija", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Vremenske prilike u Srbiji i regionu kreira ciklon čiji se centar nalazi iznad Norveške, a Srbija se nalazi u toplom sektoru ovog ciklona - u njemu duvaju južni vetrovi i zato će i danas u Srbiji biti zabeležena dvocifrena vrednost temperature, dodala je Lazarević.

Uglavnom se ne očekuje kiša, mada će u Vojvodini biti i srednje ili niske oblačnosti, a u tom delu zemlje moguće su i slabe, prolazne padavine.

Vetar ostaje slab do umeren, a duvaće i dalje iz južnog i jugozapadnog pravca.

"Južno strujanje je glavni razlog zašto će narednih dana biti sve toplije.  Najtopliji dan u ovoj sedmici biće četvrtak, kada će živa u termometru dostići i 20 podeljak", kaže Lazarević.

Ipak, najtopliji dan, kako to obično biva, često najavljuje i promenu vremena, zato od četvrtka očekujte i slabu prolaznu kišu, dodaje ona.

"Još jedna bitna informacija za danas, je da će vazduh biti zamućen, a kiša u Vojvodini prljava i žuta. Naime, ciklonalni vrtlog podiže pesak iz Sahare koji se potom vazdušnim strujanjem, advekcijom, transportuje i do naših predela", zaključuje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija