Društvo

Dunja Mijatović: Srbija da se suoči s nasleđem prošlosti

Komentari

Autor: Tanjug

17/03/2023

-

15:00

Dunja Mijatović: Srbija da se suoči s nasleđem prošlosti
Dunja Mijatović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je danas da je krajnje vreme da se Srbija suoči sa nasleđem prošlosti, da zaštiti slobodu medija i slobodu okupljanja i da ispuni svoje obaveze o pravima žena i rodnoj ravnopravnosti.

''Postoji potreba za obnovljenom posvećenošću političkih lidera, uključujući i Srbiju, utvrđivanju sudbine nestalih lica, uključujući otvaranje policijskih i vojnih arhiva u kojima se mogu čuvati važne informacije o nestalim licima. Porodice i rođaci nestalih trpe ogroman bol i neizvesnost i imaju pravo na adekvatnu reparaciju i pomoć, ali pre svega da znaju istinu o svojim najmilijima'', istakla je komesarka je na kraju četvorodnevne posete Srbiji.

Konstatujući neke pozitivne korake koje su srpske vlasti preduzele u rešavanju problema kršenja ljudskih prava počinjenih tokom sukoba 1990-ih, ona je navela da tek kada počinioci ratnih zločina budu izvedeni pred lice pravde, društva u regionu mogu ''početi da se leče'', navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Mijatović je navela da, tako što osuđenim ratnim zločincima pruža javnu platformu u Srbiji da promovišu svoje stavove i negiraju zločine za koje su osuđeni, vlasti u Srbiji ne ispunjavaju dužnost da očuvaju pravo žrtava na istinu i spreče širenje netolerantnog govora i govora mržnje, ida je tolerancija vlasti prema muralima u čast ratnim zločincima jedna nesrećna ilustracija toga.

Sa druge strane, pozdravljajući posvećenost vlasti obezbeđivanju poštovanja slobode izražavanja i okupljanja, kao i čvrst pravni i institucionalni okvir u ovoj oblasti, komesarka napominje da bezbednost novinara i branitelja ljudskih prava i dalje predstavlja ozbiljnu zabrinutost za Savet Evrope.

''Branitelji ljudskih prava, kao što su Žene u crnom, koje sam posetila u Beogradu, igraju ključnu ulogu u podizanju svesti o ljudskim pravima, čak i kada su suočene sa pretnjama i nasiljem. Oni, kao i mnoge druge hrabre i posvećene organizacije civilnog društva i aktivisti u Srbiji, moraju dobiti priznanje, zaštitu i podršku'', rekla je Mijatović.

U saopštenju, Mijatović je, kako se navodi, sa zadovoljstvom konstatovala jačanje zakonskog okvira za unapređenje rodne ravnopravnosti i zabeležen napredak u učešću žena u političkom životu u Srbiji, ali i da je zabrinuta zbog ''mizoginog i diskriminatorskog diskursa'' koji koriste pojedini političari i javne ličnosti, a promovišu pojedini mediji, koji podriva vladine akcije u cilju postizanja rodne ravnopravnosti.

''Vlasti treba da obezbede sistematsko podizanje svesti i edukaciju o rodnoj ravnopravnosti kako bi se suprotstavili stereotipima i patrijarhalnim stavovima o ulozi žena u društvu, koji podrivaju prava žena i dovode do nasilja nad ženama. Specifične izazove i diskriminaciju sa kojima se suočavaju žene na selu, žene nižeg socio-ekonomskog statusa, Romkinje i migrantkinje i žene sa invaliditetom, treba da se pozabave nadležnim organima, u bliskoj saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, čiji važan i posvećen rad na promovisanju jednakosti i suprotstavljanju diskriminaciji treba nastaviti da se podržava'', istakla je Mijatović.
 

Komentari (0)

Srbija