Društvo

Srećan početak proleća! Danas i do 19 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/03/2023

-

07:23

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Maksimalna dnevna temperatura danas biće u intervalu od 11 do 19 stepeni Celzijusa, dakle nešto niža nego juče, a razlog za to je oslabljeni hladan front koji se premešta severnije od nas. 

U narednim satima očekuje nas i postepeno razvedravanje, sa sve više Sunca, dok je pokoja kap kiše moguća u predelima južnije od Save i Dunava.

U Srbiji se danas ne očekuju kišonosni oblaci, jer snažan anticiklon, obeležen velikim slovom H blokira dalji prodor vlage i oblaka sa zapada. U nastavku dana duvaće slab do umeren vetar, severni i severozapadni, kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Narednih dana očekuje nas prolećno vreme - sunčano, suvo i mirno, sa temperaturom iznad 20 stepeni. Blizu reka i jezera ujutru može biti magle, koja potom, dalje može uticati na porast temperature. U predelima gde se magla duže zadrži, temperatura će sporije rasti.

Ove sezone temperature iznad proseka

Tokom ove sezone očekuju nas temperature iznad proseka naročito u drugoj polovini proleća, navodi Lazarević. 

Biće i dosta vlažnih prodora sa mora, a takva kombinacija vlage i toplote uslovljavaće burne procese u atomsferi, pod čime se podrazumevaju grad, olujni vetar,  grmljavina, ali i padavine.

"Kiša i pljuskovi svakako su dobrodošli u ovom periodu godine, cvetanja, jer nam je zemlja relativno suva. Ono na šta treba obratiti posebnu pažnju kada su burni procesi u pitanju jeste pojava grada i olujnog vetra", ističe Lazarević.

Ovo su pojave, dodaje, koje mogu biti opasne za poljoprivredne useve, naročito u ovom delu godine, ali su istovremeno i pojave čije se vreme i tačna lokacija prognoziraju tek par sati unapred, pa je potrebno svakodnevno pratiti vremenske izveštaje.

Komentari (0)

Srbija