Društvo

Batut: U Srbiji registrovano 46 slučajeva morbila

Komentari

Autor: Fonet

23/03/2023

-

16:41

Batut: U Srbiji registrovano 46 slučajeva morbila
Batut: U Srbiji registrovano 46 slučajeva morbila - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" saopštio je danas da je u Srbiji registrovano 46 slučajeva morbila, 41 slučaj u Smederevu, dva slučaja u Novom Sadu i tri u Beogradu.

Na teritoriji Smedereva registrovan je 41 slučaj morbila, od kojih je 40 potvrđeno u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", dok je jedna obolela osoba porodični kontakt sa laboratorijski potvrđenim slučajem.

Radi se o 24 nevakcinisane osobe ispod dve godine života, tri osobe predškolskog uzrasta i 14 odraslih osoba. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod dvoje obolele dece, navodi Batut.

Na teritoriji Novog Sada registrovana su dva slučaja morbila, kod nevakcinisane osobe uzrasta devet godina, kao i osobe iz kontakta uzrasta 40 godina.

Na teritoriji Beograda registrovana su tri slučaja morbila, kod bebe od četiri meseca, osobe stare 21 godinu, kao i kod još jednog deteta uzrasta 14 meseci.

U saopštenju se navodi da je u epidemiji malih boginja u Srbij, tokom 2017. i 2018. godine registrovano oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

Trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija