Društvo

Vetar u leđa antivakserima: Lekari upozoravaju da roditelje i javnost dodatno zbunjuju sve češći incidenti sa vakcinama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/03/2023

-

18:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poverenje u vakcinaciju ozbiljno je poljuljano poslednjih desetak godina. Jak antivakserski lobi, koji uglavnom deluje preko društvenih mreža, plasiranjem poluistina zbunjuje roditelje. Vetar u leđa daju im poslednja dešavanja sa BCG vakcinama. Najpre je u porodilištu Narodni front više od 600 dece dobilo fiziološki rastvor umesto vakcine, a zatim je nedavno sa tržišta povučena serija Torlakove BCG vakcine, jer nema dovoljnu aktivnost.

Lekari se slažu da su takva dešavanja lako zloupotrebljena kao oružje u rukama antivaksera. U prilog im ide i to što javnost o povlačenju BCG vakcina nije odmah obaveštena, što je otvorilo prostor za razne spekulacije. Dopis o povlačenju Torlak je dao 15. marta, a saopštenje Ministarstva zdravlja usledilo je tek 22. marta, nakon što su počele da kruže informacije na društvenim mrežama. 

Kao razlog povlačenja vakcine zdravstvene vlasti navele su da nema dovoljnu aktivnost, što znači da može da se desi da ne izazove željeni imunski odgovor.

Sve to dešava se u trenutku kada je obuhvat dece vakcinacijom na istorijskom minimumu, i kada su počele da se vraćaju zaboravljene bolesti, poput malih boginja. Poražavajući su podaci da je 2021. godine obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom pao na 74,5 odsto. Dobar kolektivni imunitet postiže se kada je broj vakcinisane dece veći od 95 odsto. Inače, MMR vakcina štiti od tri zarazne bolesti - male boginje, zauške i rubela.

Zbog odlaganja vakcinacije lekare nije iznedila pojava malih boginja u tri grada u Srbiji - Smederevu, Beogradu, Novom Sadu. Do sada je potvrđeno 47 slučajeva. 

Konstantinidis: "Ne ide u prilog vakcinaciji"

Prof. Dr Georgios Konstantinidis, Predsednik Udruženja pedijatara Srbije kaže da dešavanja sa Torlakovom BCG vakcinom ne idu u prilog povećanju poverenja u vakcinaciju.

profimedia

 

"Međutim, radi se o jednoj tehničkoj grešci, koja nije dovela ni do kakvih negativnih efekata. Naglašavam da je BCG i vakcinacija uopšte nešto što ne treba povezivati sa prolaznim problemima, koji se javljaju bez sumnje i u nekim savremenim, bolje organizovanim sistemima zdravstvene zaštite", rekao je Konstantinidis. 

Kod vakcinacije dece u Srbiji najveći obuhvat beleži se kod BCG vakcine, kao i vakcine protiv hepatitisa B, koje se daju u prvom ili drugom danu posle rođenja. To je jedina vakacina koja ima obuhvat veći od 95 odsto, što obezbeđuje jak imunološki bedem i zaštitu od tuberkuloze i hepatitisa B. Za ostale vakcine, situacija je znatno lošija.

"Društvene mreže su potaknute samo željom da se dosledno brani stav koji je neutemeljen, ali jednostavno smo mi takav narod. Ako imamo neko mišljenje nećemo da ga promenimo čak i ako nas neko sa 1.000 argumenata ubedi", naveo je Konstantinidis.

Neretko stav prema medicini ima upliv politike i opšte situacije u društvu, što nikako ne bi smelo da utiče na poverenje u čitavu stuku, kaže profesor Konstantinidis. On dodaje da bi u promociju vakcine kao očuvanja zdravlja, trebalo da se uključe i neke ugledne sportske i druge ličnosti, ali i ministarstvo i nosioci viših javnih funcija.  

Milić: Nisko poverenje građana u institucije

Jovana Milić, naučna saradnica Klinike za infektivne bolesti Univerziteta u Modeni kaže da je u Srbiji poverenje građana u institucije jako nisko i da se to preliva i na medicinu. 

"Problem je što je vakcinacija u Srbiji ispolitizovana tema. To je krenulo od epidemije malih boginja 2017-2018, nastavilo se tokom kovida, a sada dolaze događaji sa Torlakom", rekla je Milić.

Euronews

Dodaje da se propusti dešavaju svuda u svetu, ali da je važno da se oni ispravljaju. 

"U Srbiji je takav sistem u kome se povećava mogućnost za propust i grešku. Ovo što vidimo da je povučena serija vakcina je minoran problem u odnosu na to kakav je sistem koji dovodi da se propusti često dešavaju", navela je ona za Euronews Srbija.

Dodaje da se u Srbiji, osim malog ulaganja u razvoj zdravstvenih ustanova, postoji problem negativne selekcije, jer je puno stručnih ljudi otišlo iz zemlje. 

Objašnjava da je situacija sa BCG vakcinom kompleksna, da se ona više ne daje deci u zemljama Zapadne Evrope, ali da je ostala kao obavezna u zemljama istočnog bloka. 

"Međutim, za hepatitis B jako je bitno da se održi visok obuhvat, jer to nije bezazlena bolest. Takođe, treba insistirati na ostalim vakcinama - MMR, DTP na čemu treba insistirati. Uvek postoji rizik od povratka zaboravljene infektivne bolesti koje su u Evropi stvar prošlosti, zbog efikasne vakcinacije", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija