Društvo

SNEG OKOVAO SRBIJU: U Beogradu ne prestaje da pada, otežan saobraćaj u većem delu zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/04/2023

-

07:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Veći deo Srbije probudio se jutros okovan snegom, pa se tako saobraćaj odvija otežano, pogotovo u Beogradu. Da će biti oblačno, hladno i vetrovito sa snegom, najavio je i Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije - posebno u toku jutra i prepodneva. Zbog snega u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, kao i u Šumadiji na snazi je crveni meteo alarm, kao i upozorenje za Beograd, a Ministarstvo unutrašnjih poslova poziva sve građane na pojačanu opreznost na zavejanim putnim i drugim pravcima i da prate obaveštenja nadležnih organa.

Rekordno obilne snežne padavine biće praćene olujnim hladnim severcem, a temperatura danas kretaće se od 2 do 6 stepeni, osim u Negotinskoj krajini, gde se očekuje i do 18.

Euronews

U zapadnoj Srbiji i Šumadiji podignut je najviši stepen upozorenja - crveni meteoalarm. Na ovom području se u narednih 12 sati očekuje se od 15 do 50 centimetara novog snega, koji može praviti probleme u saobraćaju i transportu.

"Nesvakidašnja aprilska situacija posledica je visinskog ciklona koji se pre par sati formirao iznad Rumunije. Zbog njegove neposredne blizine veliki i intezivan oblačan sistem prekrio je gotovo celu Srbiju", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Najviše padavina očekuje se u prvom delu dana, na zapadu, jugu i u Šumadiji. Padavine će uglavnom biti snežne. Kiša i pljuskovi padaće u ravnicama i predelima ispod 300 metara nadmorske visine.

"Danas, dakle hladno, oblačno ali i vetrovito. Premeštanje oblaka pratiće jak severac zbog kog će se činiti da je još hladnije nego što to termometar pokazuje", dodaje Lazarević.

Otežan saobraćaj u većem delu zemlje

Drvo palo na dve devojčice

Na Miljakovcu je jutros palo drvo na dve devojčice (13), saznaje Euronews Srbija. Obe devojčice su prevezene u kliniku u Tiršovoj i trenutno su stablinog stanja na dijagnostici.

Još jedno zahlađenje i sneg otežavaju i usporavaju saobraćaj u većem delu zemlje, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije. Intezivne snežne padavine su na području Beograda, Užica, Valjeva, Nove Varoši, Ivanjice, Sjenice i Novog Pazara, a posebno u planinskim predelima i putevima koji vode preko Debelog Brda, Tare, Zlatibora, Golije, Peštera Kopaonika, Divčibara i Goča, otežale su i usporile saobraćaj.

Snežne padavine otežavaju saobraćaj na autoputu Miloš Veliki, jer ga ima na kolovozu između između jednog i tri centimetra, zbog čega je smanjeno ograničenje brzine. Povremene snežne padavine i magla usporavaju saobraćaj i na autoputu Beograd - Niš - Dimitrovgrad, a posebno je usporen na prevojima poput begaljičkog i mokroluškog brda kao i na prevoju "mečka" kod Ražnja.

Na slične uslove vožnje vozači moraju računati i na području Avale i Kosmaja preko Rudnika, ali i na ostalim državnim putevima prvog i drugog reda. 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije u stalnoj su komunikaciji sa svim činiocima u sistemu zaštite i spasavanja na teritoriji Srbije i spremni su za delovanje, ukoliko za tim bude bilo potrebe, a sve u cilju zaštite života građana i njihove imovine.

U Raškom okrugu je zbog vremenskih nepogoda neprohodan put na deonici Kuti - Odvraćenica i građani se upućuju na alternativni putni pravac Raška - Novi Pazar - Odvraćenica. Takođe, bez električne energije ostala su sela Mojstir, Draga, Živče, Ribariće i Dolovo.

Međutim, rukovodilac Zimske službe u JKP "Beograd put" Željko Maravić, izjavio je jutros da u Beogradu nema većih problema u održavanju puteva, bez obzira na veliku količinu snega.  aravić je za Tanjug naveo je da je na čišćenju gradskih saobraćajnica angažovano 30 velikih i 14 malih vozila, a na delu saobraćajnica koje su državni putevi, devet vozila.

Rekao je da će Zimska služba pratiti prognozu, prema kojoj će sneg padati do sutra, a da će u četvrtak i petak biti mrazeva. Podsećajući da je zakonska obaveza za održavanje puteva prestala 1. aprila, Maravić je istakao da je zbog vremenskih prilika i na osnovu naloga investitora, Grad angažovao 30, a Republika 60 odsto kapaciteta. Naveo je da Zimsku službu sneg nije iznenadio, jer je na osnovu prognoza traženo da se ponovo angažuju dežurni kapaciteti.

Pošto se 1. aprila skidaju zimski pnemutici, Maravić je savetovao onima koji to nisu uradili da još ne skidaju zimske gume i da ovih dana maksimalno budu oprezni zbog najavljene velike količine padavina i mraza.

 

Naveo je da na Kosmaju ima 20 centimetara snega, a da će ga, prema prognozi, biti i više od 30 centimetara i da, koliko god puta vozila Zimske službe prođu, snega opet može da bude na kolovozima.

JP "Putevi Srbije" saopštilo je danas da je preko Iriškog venca, iz pravca Rume ka Novom Sadu i iz Novog Sada ka Rumi, na snazi  zabrana za teretna motorna vozila. Vozačima savetuju da voze pažljivo, poštuju ograničenja brzine, kao i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu, navodi se u saopštnju.

Ne prestaje da "sipa" ni u Novoj Varoši, u Lučanima 30cm

Sneg pada bez prestanka na teritoriji opštine Nova Varoš još od ponoći, ali su za sada nije izazvao veće probleme u saobraćaju i snabdevanju električnom energijom.

"Situacija je teža po brdima gde je snega do 40 centimetara, dok ga u gradu ima od 15 do 20 centimetara. Za sada je sve pod kontorlom, jer pada suv sneg i ne pravi probleme. Biće nekih dodatnih troškova oko čišćenja”, rekao je za Tanjug Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Vasiljević je istakao da je snabdevanje električnom energijom uredno i za sada nema prijavljenih kvarova.

Na teritoriji opštine Lučani sneg pada od ranih jutarnjih časova, pa visina snežnog pokrivača u nižim predelima ove opštine iznosi oko pet centimetara, dok snega u višim delovima ove opštine ima i do 30 centimetara.

"Za sada je sve pod kontrolom. Ekipe zimske službe su na terenu, sve raspoložive mašine su aktivirane. Snabdevanje vodom i grejanjem je redovno. Kada je struja u pitanju, ima manjih kvarova na terenu, ali su ekipe već izašle na intervencije i očekujemo u toku dana da se i to reši”, rekao je za Tanjug predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović. On je kazao da se saobraćaj odvija usporeno, ali da su svi putni pravci za sada prohodni.

Euronews Srbija/Anđelka Ćup

Sneg pada i u Gračanici

 

U Jablaničkom okrugu u Medveđi je bez struje ostalo 500 domaćinstava, dok su u Moravičkom okrugu prisutni manji kvarovi na elektro-mreži u Guči, Gornjem Milanovcu i Čačku, gde je neprohodan putni pravac Preko Brdo - Odvraćenica.

 

Tokom noći su na teritoriji Rasinskog okruga izvršena tri crpljenja vode u mestima Trebotin, Dašnica i Pakašnica i uklonjena pala stabla sa puta u Kraljevu. Trenutno su vatrogasno - spasilačke jedinice angažovane na obilasku terena i na uklanjanju palog drveća sa kolovoza, na više lokacija.

"Gradska čistoća" radi pojačanim tempom zbog snega

Javno komunalno preduzeće "Gradska čistoća" usled snežnih padavina radi pojačanim tempom, saopštio je "Beo info". Kako se dodaje, širom Beograda angažovano je 625 radnika "Gradske čistoće", od kojih 375 komunalnih radnika radi na uklanjanju snega sa trotoara širih od pet metara, prilaza pešačkim prelazima i javnih stepeništa.

Pored njih, na prestoničkim ulicama su 152 transportna vozila sa mehanizacijom za čišćenje snega.

Euronews Srbija/Jovana Stanković

 

Istakli su da pored odnošenja otpada, koje je u pojedinim delovima grada otežano, ekipe preduzeća su angažovane i na uklanjanju snega, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Iz Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" apeluju na sugrađane da imaju strpljenja, jer je usled snežnih i obilnih padavina otežano kretanje kamiona, i poručuje da će ekipe raditi u tri smene i stići do svih lokacija.

Službe "Srbijavode" u pripravnosti zbog očekivanog povećanja vodostaja

U narednom periodu očekuju se postepena stabilizacija i otopljenje, ali sa otopljenjem stižu i novi problemi.

"Naime, zbog topljenja snega preti opasnost od izlivanja reka i poplava. Ipak, nema mesta panci, potrebno je samo pratiti dalji razvoj situacije i potencijalna upozorenja", ističe Lazarević.

RHMZ je već upozorio da će vodostaji na Mlavi, Peku, Neri i Brzavi danas biti u većem porastu i kretaće se između granica redovne i vanredne odbrane od poplava.

"Na Crnom i Belom Timoku, Južnoj Moravi, Toplici, Veternici, Jablanici, Pustoj, Nišavi, Rasini, Jasenici, Kubršnici i Tamišu kod h.s. Jaša Tomić vodostaji će biti u većem porastu i kretaće se oko granica redovne odbrane od poplava. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja", navode "Srbijavode".

Istaknuto je da se svi subjekti iz Operativnog plana odbrane od poplava pridržavaju svojih obaveza.

"Službe 'Srbijavode' i nadležna vodoprivredna preduzeća prate razvoj situacije na područjima gde su evidentirana kritična mesta i područjima gde su u toku sanacioni radovi", navodi se u informaciji.

Poručeno je da će po potrebi biti angažovano dodatno ljudstvo i mehanizacija, u cilju sprečavanja plavljenja područja i ugrožavanja zaštitnih vodnih objekata.

Ocenjeno je da je u ovom trenutku prioritet pravovremeno preduzimanje preventivnih mera.

"Visoke brane koje su u sistemu JVP 'Srbijavode' za odbranu od poplava u obavezi su da pripreme prostor za prijem novog poplavnog talasa u skladu sa navedenim prognozama Republičkog hidrometeorloškog zavoda", poručili su iz tog javnog vodoprivrednog preduzeća.

Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja, naveo je RHMZ.

Komentari (0)

Srbija