Društvo

Grujičić: Do 15. aprila tender za projektovanje novog KC Kragujevac

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2023

-

23:13

Grujičić: Do 15. aprila tender za projektovanje novog KC Kragujevac
Tanjug/Nebojša Raus - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da prostori u Univerzitetskom kliničkom centru i Domu zdravlja u Kragujevcu, a koji su izgledali neverovatno loše, sada izgledaju pristojno i na svetskom nivou, kao i da postoje ideje za novine koje će se uvoditi.

Ona je prilikom obilaska tih zdravstvenih ustanova rekla da su tom prilikom sa rukovodstvom razgovarali i o kadrovskim problemima, potrebi nabavke novih instrumenata.

Prema njenim rečima, do 15. aprila će izaći tender za projektovanje novog Kliničkog centra Kragujevac, i dodala da su pojedine partije pisale da je Kragujevac zanemaren, što, kako kaže, nije tačno.

"Šumadija je centar Srbije i kada je njoj dobro, dobro je celoj Srbiji'', rekla je Grujičić.

Istakla je da će se projektovanje verovatno proširiti na još neke zgrade unutar zdravstvenog kompleksa, kao i da će dečija klinika morati da bude potpuno nova koja će se graditi na mestu sadašnje. 

Ona je rekla da u ništa boljem slučaju nije ni fizikalna terapija i da moraju da ubace projekat i za to.

''Videćemo sa kolegama iz Doma zdravlja šta je potrebno da i Dom zdravlja i klinički centar deluju kao jedinstvena ustanova i pomažu jedni drugima posebno u specijalističkim pregledima. Politika Ministarstva zdravlja mora biti takva da se pre svega očuva državno zdravstvo, ali se mora uvesti red i u privatno zdravstvo'', rekla je ministarka i dodala da će po završetku digitalizacije kompletnog sadašnjeg zdravstvenog sistema biti uvedeni i privatnici.

Nova pravila

Prema njenim rečima, moraju da se uvedu nova pravila. 

''Ne mogu da se otvaraju bolnice i ambulante u kojima ima 90 odsto konsultanata", izjavila je ministarka.

Tanjug/Nebojša Raus

 

Ono što će urgentno nabaviti, već tokom ovog meseca, naglasila je, jeste kompletna oprema za neonatologiju, patologiju, jer da bi postojala uspešna onkologija mora postojati i perfektna patologija. 

''Nabavićemo nove mikroskope, ultrasonične aspiratore za neurohirurgiju. Ne moraju svi pacijenti iz ovog regiona da dolaze u Beograd. Ovde je mlad i ambiciozan tim sa tri doktora nauka i vreme je da postanu i neurohirurška klinika'', rekla je ministarka i dodala da će učiniti sve da građani Šumadije imaju vrhunsku zdravstvenu zaštitu.

Kako je ocenila, onkologija je primarna jer pacijenti tamo zahtevaju i prostor, dovoljnu količinu kiseonika i prave uslove za lečenje, kao i centralizovano rastrvaranje lekova i ona mora biti u novoj zgradi.

''Možda još jedan bunker za radiohirurški aparat da ne moraju ljudi da putuju za Beograd. Izgradnja bi mogla da počne krajem sledeće godine, dok se završi neophodno projektovanje i sva papirologija neophodna. Biće dosta posla i veliki je izazov'', rekla je ministarka.

Dodala je da je domaćinsko poslovanje dovelo do toga da su dugovi značajno smanjeni, kao i da su oni primer kako teba da se vodi jedna velika zdravstvena ustanova, na čijem čelu je profesor Boban Milosavljević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija