Društvo

Priprema se zakonska zabrana prodaje elektronskih cigareta maloletnicima

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

06/04/2023

-

10:36

Priprema se zakonska zabrana prodaje elektronskih cigareta maloletnicima
Priprema se zakonska zabrana prodaje elektronskih cigareta maloletnicima - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine objavilo je da počinje rad na izradi izmena Zakona o zaštiti potrošača. Kako se navodi na sajtu Ministarstva, izmene će biti u delu koji se odnosi na zabranu prodaje maloletnicima elektronskih cigareta i drugih proizvoda sa ili bez nikotina.

Nedavno istraživanje koje je sprovelo Udruženje "Roditelj" pokazalo je da su elektronske cigarete lako dostupne maloletnicima od 13 do 17 godina u maloprodaji, a kontrola starosne dobi u trgovinama i trafikama je veoma retka iako zakon propisuje zabranu prodaje nikotinskih proizvoda mlađim od 18 godina i daje pravo prodavcu da zatraži lični dokument sa slikom.

Čak 83,3 posto dece tvrdi da do elektronskih cigareta dolaze lako i da ih prilikom kupovine ne pitaju koliko imaju godina. Samo 16,7 posto kaže da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnim licima. Većina roditelja je kazalo da zna da maloletnici lako mogu da kupe ove proizvode (70 posto), dok preostalih 30 posto nema saznanje o tome. Indikativno je da čak 78 posto roditelja tvrdi da njihova deca ne koristi elektronske cigarete. 

Anketa je pokazala i da najveći broj tinejdžera koji konzumiraju "vajp", to kupuje posle škole, a značajno manji procenat odgovora glasi "na odmoru" i "vikendom, u slobodno vreme". Čak 81,3 posto ispitanika ankete zna šta je "vape", dok 18,8 posto njih je čulo, ali ne zna šta je. Veći deo ispitanika, njih 62,5 posto se izjasnilo da ne koristi elektronske cigarete, dok su 37,5 posto konzumenti istih.

Već su pripremljene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu koje predviđaju da neće moći da se puši u ugostiteljskim objektima, na stadionima, autobuskim stajalištima. 

Dr Ika Pešić, koja je bila deo Radne grupe za izmene i dopune Zakona, rekla je nedavno za Euronews Srbija da se ograničenje pušenja u zatvorenom prostoru ne odnosi samo na cigarete već i na sve elektronske sisteme za pušenje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija