Društvo

Ministarstvo odbrane: Zaključkom vlade "Platinasti vuk" izuzet iz moratorijuma

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2023

-

16:49

Ministarstvo odbrane: Zaključkom vlade "Platinasti vuk" izuzet iz moratorijuma
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je međunarodna taktička vežba "Platinasti vuk 23" zaključkom Vlade od 16. marta izuzeta iz moratorijuma na planiranje, pripremu i realizaciju vežbi sa stranim partnerima u zemlji i inostranstvu.

Kako se navodi, razlog za donošenje te odluke je ispunjavanje preuzetih obaveza Srbije u vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, a cilj vežbe je održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske za učešće u multinacionalnim operacijama.

Ovim saopštenjem Ministarstvo je odgovorilo na zahtev poslanika Dveri Boška Puškića da se ta vežba otkaže jer je protivustavna i podsetilo da je ta međunarodna vežba u periodu od 2014. do 2021. godine realizovana ukupno sedam puta, kao i da njena realizacija ove godine ni na koji način ne predstavlja presedan, nego kontinuitet međunarodne saradnje koja donosi isključivu korist Vojsci Srbije i doprinosi unapređenju njene operativne sposobnosti.

"Stoga ukazujemo da intepretacije poslanika Puškića u vezi sa navodnim odustajanjem od politike vojne neutralnosti u kontekstu vežbe 'Platinasti vuk', ali i drugih međunarodnih aktivnosti koje Ministartvo odbrane i Vojska Srbije realizuju sa stranim partnerima, nisu ni tačne niti adekvatne", navodi se u saopštenju.

Vežba Platinasti vuk biće održana od 16. do 30. juna u Srbiji zajedno sa više partnerskih zemalja sa kojima Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnim operacijama.

Ministarstvo ističe i da je Zaključak Vlade od 27. februara 2022. godine, kojim se prekidaju i odlažu sve aktivnosti u vezi sa vežbama sa stranim partnerima i dalje na snazi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija