Društvo

Sunce se nije dugo zadržalo: Stižu oblaci i saharski pesak, za vikend takođe nestabilno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/04/2023

-

07:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Sunce nam se nije dugo zadržalo, a promenu vremena ovog puta prati i pad temperature, koja će danas maksimalno biti od 12 do 17 stepeni.

Oblaci od rano jutros naviru sa zapada, i to oni kišonosni, a sa njima stiže i saharski pesak. Vazdušni pritisak je u padu. Vreme se menja, a menja se i biometeorološka situacija. 

"Meteoropate u narednim satima mogu osećati glavobolju, nervozu a mogući su i reumatski bolovi. Od saveta imam da budete strpljivi i oprezni naročito ukoliko učestvujete u saobraćaju", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Oblaci brzo naviru sa zapada. Centar ciklona već je stigao do Srbije, sada se nalazi tačno iznad Kragujevca zato u narednim satima računajte na kišu, pljuskove i grmljavinu. Ukoliko sada napuštate svoj dom toplo se obucite i obavezno ponesite kišobran.

Najnestabilnije biće danas u severnim i zapadnim predelima naše zemlje. Na području Bačke i Srema i u oblasti Drine. Tu se danas očekuje i najveća količina padavina, dok će na jugu i istoku, tačnije južnije od Kragujevca kiša padati tek povremeno i tek ponegde.

Promena vremena osim na karti oblačnosti, najbolje se prati i na karti vetra. U narednim satima duvaće jak južni vetar, a njegovo slabljenje očekujemo tokom večeri.

Za dane vikenda biće nestabilno. U subotu ćemo imati kratak predah od padavina, ali već u nedelju, pre svega u drugom delu dana, ponovo kiša, pljuskovi i grmljavina.

Od nedelje će biti i malo svežije, ali temperatura će se zadržati u okvirima višegodišnjeg proseka.

"Po svemu sudeći kiša će nas pratiti i tokom naredne sedmice, ali ćemo na tu detaljniju prognozu malo pričekati. Ono na šta moram staviti akcenat kada je današnja prognoza u pitanju jeste prljava, žuta kiša", ističe Lazarević.

"Naime, sa južnim vetrom, u narednim satima, kao što vidimo, stiže nam i Saharski pesak. Najveća koncentracija peska očekuje se u podne. Čim vetar bude promeni pravac, atmosfera će, da tako kažem, biti čistija", zaključuje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija