Društvo

Detaljna vremenska prognoza za praznike: Uskrs u znaku pljuskova i grmljavine - kada možemo očekivati lepše vreme?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Ljubica Gojković

14/04/2023

-

10:05

Detaljna vremenska prognoza za praznike: Uskrs u znaku pljuskova i grmljavine - kada možemo očekivati lepše vreme?
Detaljna vremenska prognoza za praznike: Uskrs u znaku pljuskova i grmljavine - kada možemo očekivati lepše vreme? - Copyright Profimedia, Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Privremeno razvedravanje i otopljenje koje nam je juče stiglo sa toplom vazdušnom masom sa Mediterana, danas će zameniti kišonosni oblaci i pad temperature.

Tokom noći smo se našli pod direktnim uticajem Đenovskog ciklona koji sa sobom nosi veliku količinu kiše, ali i nešto svežiju vazdušnu masu. Kiša koja je tokom noći počela da pada u zapadnim i severnim predelima, tokom dana se proširuje na celu zemlju. Padavine će sredinom dana biti u obliku pljuskova, ponegde i sa grmljavinom. U poslepodnevnim satima sledi smirivanje vremenske situacije i delimično razvedravanje u većini mesta. Zajedno sa oblacima dolazi i do zahlađenja. Maksimalna temperatura danas - od 13 na severu, pa do 18 na jugu zemlje.

Pojačan i povremeno jak južni i jugozapadni vetar duvaće sve do večernjih sati, kada dolazi do njegovog slabljenja.

Velika subota - smena sunca i oblaka

Nestabilnost koju nam je doneo ciklon zadržava se i za dane vikenda. To znači da će u subotu biti sa smenom sunca i oblaka, poslepodne na jugu lokalno sa slabom i kratkotrajnom kišom.

Zbog više sunčanih perioda temperatura je ponovo u porastu, te će u najtoplijem delu dana u celoj zemlji biti oko 18 stepeni. Vetar ostaje slab, promenljivog pravca, te će se na suncu činiti da je toplije od izmerenih vrednosti.

Nedelja, Uskrs - stiže novi ciklon sa Mediterana

Ovako prijatno prolećno vreme ipak neće potrajati jer u nedelju dolazimo pod uticaj novog ciklona sa Mediterana. On će ovaj put imati nešto južniji položaj te će padavine prvo zahvatiti jugozapadne predele naše zemlje.

Do kraja dana padavinska zona se proširuje na celu Srbiju, a lokalno su mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom. Blaži pad temperature stiže nam početkom sledeće nedelje, što znači da će i drugog dana vikenda biti prijatno toplo, do 19 stepeni.

Tanjug/Jaroslav Pap

 
Lepše vreme tek krajem sledeće nedelje

Dodatni priliv kišonosnih oblaka prognozira se za početak naredne nedelje. Sporo premaštanje ciklona preko Balkanskog poluostrva uzrokovaće dugotrajne, povremeno i intenzivne padavine. Oblaci, kiša i nešto svežije vreme obeležiće prvu polovinu nedelje.

Temperatura neće prelaziti 15 stepeni, što je oko i malo ispod proseka za drugu polovinu aprila.

Trenutni prognostički modeli nešto stabilniju atmosfersku situaciju najavljuju tek za kraj naredne nedelje što znači da je pred nama sedam kišnih i tmurnih dana, više nalik na ranu jesen nego na proleće.

Komentari (0)

Srbija