Društvo

Prvo tečno drvo u Beogradu: Akvarijum pun algi rešenje za čistiji vazduh, menja 200 kvadrata travnjaka, ali to nije sve

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Iva Mirčević

16/04/2023

-

10:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U sred Beograda, jednog od najzagađenijih gradova u Srbiji, postavljeno je prvo tečno drvo, namenjeno prečišćavanju vazduha i smanjenju emisije ugljen-dioksida u urbanim područjima, koje ima isti efekat kao dva drveće staro deset godina ili 200 kvadratnih metara travnjaka.

"Tečno drvo" ili "LIQUID 3", proizvod je rada srpskih biologa i arhitekti sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja, a među građanima je postalo popularno nakon što je britanski portal objavio vest o njemu na svom Instagram profilu i zaradio više od milion lajkova.

Najnovije oružje Srbije u borbi protiv zagađenog vazduha je "tečno drvo" - navedeno je u objavi na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

Projektu je vetar u leđa dao UNDP, a Opština Stari grad je kao partner u realizacija projekta obezbedila lokaciju i dozvole za postavljanje prvog modela "LIQUID3", koji koristi mikroalge za vezivanje ugljen-dioksida i proizvodnju čistog kiseonika fotosintezom.

Ovaj akvarijum pun algi, koji se nalazi u Makedonskoj ulici, može biti rešenje za čistiji vazduh u Beogradu, a kombinacija tehnike i prirode na ovaj način, u skladu je sa principima zelene transformacije gradova, koje prihvata i EU, kažu u UNDP. Oni podrazumevaju da se smanji negativan uticaj gradskih naselja na prirodu i ekosisteme, a građanima ponudi zdravo okruženje. 

"Hteli smo da skrenemo pažnju javnosti na takva rešenja u urbanim sredinama, da se ljudi sažive sa njima, zbog toga je odabrana ta centralna gradska lokacija, gde je teško je saditi nove zelene površine, tako da to je bilo dobro pilot područje, međutim, ovaj proizvod može da se primeni u bilo kojoj drugoj gradskoj opštini", kaže vođa tima za životnu sredinu i klimatske promene u UNDP-u, Miroslav Tadić.

"Tečno drvo"- prečišćivač vazduha, klupa i punjač za telefon

Energijom se puni solarno, ne emituje štetne materije, a kada alge završe svoju funkciju mogu se koristiti kao organsko đubrivo. Pored toga što prečišćava vazduh, "tečno drvo" može da posluži i kao klupa, punjač za telefon i noćno osvetljenje. 

Mada, kod građana postoji sumnja da će "tečno drvo" zameniti zelene površine i sadnju drveća, a jedna građanka u anketi Euronews Srbija rekla je kako bi "više volela da se zasadi drveće po gradu". 

Ivan Spasojević sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja, kaže kako cilj nije da se drveće zameni, već da se targetiraju one urbane sredine gde ozelenjavanje standardnim metodama nije moguće.

"Možete ovako da gledate - kada bismo umesto bilo koje klupe imali i klupu i drvo, to bi bila dobra priča", dodaje Spasojević.  

Euronews

 

"Foto-bioreaktor funkcioniše tako da u akvarijumu od šest stotina litara vode imamo alge koje vezuju ugljen dioksid i fotosintezom u direktnom procesu proizvode čist kiseonik. Projekat je osmišljen tako da bude i multifunkcionalan, projektovan je kao klupa, ima punjače za mobilne telefone, kao i solarnu ploču zahvaljujuči kojoj klupa ima rasvetu tokom noći", rekao je rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti i projekte razvoja u Upravi GO Stari grad Bojan Bojić, piše UNDP.  

Ovo efikasno i inovativno rešenje za smanjenje emisije štetnih gasova i poboljšanje kvaliteta vazduha, postavljeno je zbog nedostatka slobodnih površina za ozelenjavanje, a još jednu prepreku ozelenjavanju, kako kaže Spasojević, predstavlja i skupo gradsko zemljište. 

"U Knez Mihailovoj ne postoje arhitektonski uslovi za sadnju drveća ali zbog cene je važno da taj novac grad usmeri na rešavanje drugih problema u smislu da izdaju prostor, tako da imate sistem koji ima dva kvadrata osnove, postavite ga za dan, možete da ga demontirate, a dobijete nešto što vrši funkciju drveta", ističe Spasojević.   

Kako se navodi na sajtu UNDP-a, "LIQUID 3" je nagrađen kao jedno od 11 najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene", koji Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Komentari (1)

Onjenje

16.04.2023 15:09

Još jedna u nizu gluposti... Sadimo tečno drveće umesto da se suočimo sa lobijem trgovaca struje i nateramo industriju da stavi filtere.

Srbija