Društvo

Usko grlo srpskog zdravstva: Kako da se specijalisti vrate i budu dostupni pacijentima u domovima zdravlja

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

16/04/2023

-

11:31

Usko grlo srpskog zdravstva: Kako da se specijalisti vrate i budu dostupni pacijentima u domovima zdravlja
Zakazivanje - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zakazivanje pregleda kod lekara specijaliste u bolnicama i kliničkim centrima i dalje je usko grlo zdravstvenog sistema Srbije. Kako bi se prevazišao problem u Ministarstvu zdravlja se razmatra mogućnost da pojedine specijaliste vrate u domove zdravlja, da budu dostupniji pacijentima. 

U toku su analize koje bi to specijalističke službe trebalo da budu dostupne na nivou primarne zdravstvene zaštite, a prvi rezultati pokazuju da su to psihijatri, neurolozi, oftalmolozi, ORL specijalisti, dermatolozi.

Očekuje se izmena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojom bi se ojačala uloga domova zdravlja. Ministarka zdravlja prof. Danica Grujičić je više puta ponovila da dobrom organizacijom u domovima zdravlja može da se sprovede veliki broj pregleda i da se reši 80 odsto procedura. 

"Ako napravimo dobru organizaciju rada u domovima zdravlja, imaćemo znatno manje opterećenje u sekundarnim i tercijarnim zdravstvenim centrima koji će onda moći više da se bave najtežim pacijentima", rekla je nedavno Grujičić.

Ona je naglasila da se određeni specijalisti vraćaju u domove zdravlja, a da su na prvom mestu psihijatri.

"To su mi signalizirale kolege opšte prakse da im je apsolutno neophodan u domu zdravlja psihijatar, a osim njega i oftalmolog, ORL specijalista, dermatolog. Možda ne u svakom domu zdravlja, neki će pokrivati po dva doma zdravlja. Moramo biti racionalni i moramo osposobiti bolnice po unutrašnjosti da urade onaj deo posla koji njima pripada, kliničkim centrima treba da pripada 10 odsto posla", poručila je ministarka.

Veći broj biohemijskih analiza

Reorganizacija u domovima zdravlja podrazumevaće i da se radi veći broj biohemijskih analiza. Ukoliko bi se, recimo, hormoni ili tumor markeri radili u domovima zdravlja skratili bi se čekanje i "šetanje" pacijenata. Do sada su pacijenti morali da zakažu termin kod specijaliste ili subspecijaliste u bolnici ili kliničkom centru da bi od njih dobili odobrenje da mogu o trošku zdravstvenog osiguranja da urade neku od tih analizu. U domovima zdravlja kažu da bi mogli da rade hormone štitne žlezde i tumor markere za prostatu. 

Dr Milica Nikolić Urošević, predsednica Udruženje za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine Srbije - UZPIDOMS kaže da ne treba vraćati specijaliste u domove zdravlja, već da treba angažovati postojeće specijaliste iz bolnica i kliničkih centara da ambulante rade u domovima zdravlja. Smatra da je to mnogo jednostavnije rešenje.

profimedia

 

"Mislim da svi domovi zdravlja imaju dovoljno prostornog kapaciteta da se jednom ili dva puta nedeljno organizuju specijalističke ambulante. Na taj način bi se zaista približili pacijentima. Specijalisti i subspecijalisti, kao što su endokrilozi kod kojih je sada praktično nemoguće zakazati pregled, umesto da rade ambulante u kliničkom centru da to rade u domovima zdravlja. Mislim da je to najbolji način da se približe pacijentu. Svako od njih treba da radi ambulantu dva puta nedeljno", navela je Nikolić Urošević za Euronews Srbija.

Dodaje da bi na taj način rešili problem zakazivanja kod specijaliste i subspecijaliste u bolnicama i kliničkim centrima. Smatra da nije potrebno nabavljati dodatnu opremu, već da endokrinolog ili neurolog kada u ambulanti doma zdravlja pregleda pacijenta napravi trijažu kome je potrebna dalja dijagnostika i da ga odmah zakaže u ustanovi u kojoj radi.

"Mi namamo neurologe u domovima zdravlja, niti nam trebaju, ali nam treba neurološka ambulanta. Zašto onda neurolozi iz KBC Zvezdara ili KBC Dragiša Mišović ne bi radili jednom ili dva puta nedeljno ambulanti u domu zdravlja. To bi bilo idealno rešenje za pacijenta, ako hoćemo da približimo doktora pacijentu", rekla je ona.

Urošević Ilić: Dijagnostika u bolnicama i KC

To što se više zakazivanje kod specijaliste ne obavlja samo od 1. do 5, već tokom celog meseca, nije mnogo promenilo situaciju. Termina i dalje nema. Zbog toga bi organizovanje kardioloških, endokrinoloških ambulanti u domovima zdravlja u mnogome olakšalo pacijentima.

"Sada se dešava da pacijenti budu zakazani u 8 sati ujutro, a lekar se pojavi u 12 sati pod izgovorom da je imao hitan slučaj. Ako je određen taj dan da radi ambulantu on je mora raditi u vremenu koje je propisano. Mora se poštrovati pacijentovo vreme. Kada bi te ambulante bile u domovima zdravlja morao bi u 8 da bude u ordinaciji", priča Nikolić Urošević.

profimedia

 

Dodaje da ona zastupa tu ideju godinama, da lekari koji rade u bolnicama dolaze u domove zdravlja i da rade ambulantu.

"Ne moramo imati opremu u domovima zdravlja - skenere, MR, doplere. Ono što specijalista napiše, šta je potrebno da se uradi dalje od dijagnostike da odmah zakaže i uradi u bolnici u kojoj radi", priča Nikolić Urošević.

Smatra da za početak treba organizovati ambulante endokrinologa, gastroenterologa, hematologa, nefrologa, neurologa. Podseća da Zakon o zdravstvenoj zaštiti dozvoljava da doktor ide do 50 kilometara i obavlja svoju delatnost. 

Komentari (0)

Srbija