Društvo

Inicijativa da se plate lekara obračunavaju po broju pregleda i intervencija: Šta kažu lekari o ideji plaćanja po učinku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/02/2023

-

18:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Godinama slušam od medicinskih sestara, pacijenata, da postoje lekari koji imaju veliki broj operacija, a postoje i oni koji narodski rečeno, ne ulaze u operacionu salu, ili imaju minimalan broj operacija. Oni na kraju meseca dobiju istu platu i to nije u redu", kaže Savo Pilipović, koji se već punu deceniju leči od melanoma.

A nije isto ako hirurg uradi jednu rutinsku ili više teških operacija tokom meseca, a oni su sada u Srbiji jednako plaćeni. To bi uskoro moglo da se promeni, jer iz Ministarstva zdravlja najavljuju izradu pravilnika koji će plate lekarima obračunavati po broju pregleda i intervencija. Dok predstavnici medicinski ustanova koji su govorili za Euronews Srbija nemaju ništa protiv te ideje, iz sindikata poručuju da ona nije nova, kao i da novine nikako ne mogu da znače da će biti smanjenja plata za lekare.

A, zapravo o plaćanju lekara po učinku počelo se govoriti još dok je ministar zdravlja bio prof. Tomica Milosavljević. Za lekare u domovima zdravlja predviđeno je da budu plaćeni po kapitacionoj formuli, a to znači da plata zavisi od broja opredeljenih pacijenata, preventivnih pregleda, propisanih lekova i broja svih pregleda.

Znatno komplikovanije bilo je definisati plaćanje po učinku u bolnicama i kliničkim centrima. Za njih je predviđeno plaćanje po dijagnostički srodnim procedurama (DRG), koje nikada nije do kraja definisano, jer nije ista težina svih operacija. Neke se rade rutinski, neke su komplikovane i traju više sati.

Plaćanje lekara po učinku nedavno je najavio državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek. On je naveo da je potrebno znati koliko hirurg treba da uradi lakših, srednje teških i ekspertskih operacija. Đerlek je istakao da zakon lekarima dozvoljava da posle podne rade i privatno, ali da se prvenstveno mora odraditi posao u državnoj ustanovi.

"Svaka operacija, pregled imaju svoj bod, veličinu, težinu tog pregleda i na kraju će finansijska služba obračunati platu svakom pojedincu. To je jedini način da dođemo do toga da se prvo potrudimo da zaradimo svi mi u državnoj ustanovi platu, a posle podne niko nikome ne brani da radi privatno", rekao je Đerlek.

Stanojević: Razdvojiti rad od nerada

Pomoćnik direktora za hirurška pitanja UKC Niš Goran Stanojević smatra da je cilj predloga Ministarstva zdravlja da lekari koji su radili manje, sada rade više.

"Smatram da takva ideja treba da razdvoji rad od nerada. Čak i oni koji su manje radili, shvatiće da ako više rade mogu bolje i da zarade. Dobri hirurzi osim toga što su dobri individualci i što rade svoj posao uspešno, koje pacijenti traže, imaju još jednu obavezu da edukuju mlade ljude. Specijalizante koji to treba da nastave istim ritmom, kvalitetom možda čak i bolje u odnosu na onoga ko ih uči. Tako da i to treba da bude deo kriterijuma", kaže Goran Stanojević, rukovodilac Klinike za digestivnu hirurgiju i pomoćnik direktora UKC Niš za hirurška pitanja.

Tanjug/Ministarstvo zdravlja/ Aleksandar Angelovski

 

Plaćanje lekara po učinku, Sjedinjene američke države počele su da ukidaju krajem prošlog veka, objašnjava dr Stefan Maksimović. Kaže da 75 odsto lekara u Americi ima fiksnu platu, što pogotovo mladim lekarima pruža stabilnost, dok manji deo zarade zavisi od postignutog učinka tokom meseca ili godine.

"Potreba za lekarima je uvek velika i uvek će postojati zbog toga su morali da diktiraju tržište na taj način da se i lekari osećaju sigurno. Da ne postoji potreba za kompeticijom, potreba za bolesnim nagonima koji se javljaju kad imate potrebu da lečite što više pacijenata u nekom kratkom vremenskom roku. Opet kažem, ovde ste malo i limitirani za takve stvari jer se tačno zna koliko vremena jedan pacijent mora da dobije tokom dana i koliki je vaš maksimum tokom dana", kaže dr Stefanović koji radi u Hjustonu.

Lekari sa istom stručnom spremom u Srbiji pojašnjavaju da su se njihove plate do sada jedino razlikovale po broju radnih sati, to jest redovnom i prekovremenom radu koji se dodatna plaća. Možda će u tom obračunu zarade, ubuduće značajna stavka biti i broj pregleda i operacija koje budu obavaljali. 

Ilić: Niko neće imati manju platu

Zoran Ilić, predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" kaže da inicijativa ministarstva zdravlja o plaćanju po učinku nije nova stvar. On je naveo da su reprezentativni sindikati 2014. godine sa Vladom Srbije uradili sistem plata u javnom sektoru, a samim tim i u zdravstvu.

"U sekundarnoj i tercijarnoj zaštiti to znači da će se raditi po sistemu dijagnostički srodnih grupa (DRG). Ona ima svojih dobrih strana, a to je pojavljivanje konkurencije između timova. Neće to biti samo lekari i samo hirurzi, već i internističke grane i druge grane. Za sada u zakonima piše da oni koji rade više mogu računati na veće plate do 30 odsto. Sačekaćemo da vidimo kako će Ministarstvo zdravlja to uraditi", naveo je Ilić.

Dodaje da to može da donese konkurenciju između samih lekara. Kaže i da već postoji sistem bodovanja rada lekara i samo ga treba doraditi. 

Euronews

"Postoji to vrednovanje sistema plata i sistema uspešnosti. To su očekivani rezultati da 60 odsto svih zaposlenih odrade posao koliko treba za puno radno vreme, a da će 20 posto imati veće plate. Ta klasifikacija postoji i hirurškim i internističkim granama. Sada je samo na Ministarstvu zdravlja da donese tačno koja je operacija zahtevnija i koliko će timovi zarađivati u budućnosti", istakao je on.

Ilić navodi da stručni timovi u zdravstvenim ustanovima već kontrolišu koliko se operacija obavlja tokom smene. To se, kako kaže, radi već četiri, pet godina. 

"Već se zna koliko operacija, recimo, slepog creva ili debelog creva treba da se uradi. Ti zakoni treba da krenu od 2025. i 2026. godine, čak neke odredbe i 2027. godine. Mislim da je ovo samo priprema i da pre toga neće stupiti na snagu", rekao je on.

Kako kaže, smanjenja plata neće biti i to ne može da uradi niko jer zakon štiti zaposlene.

"Zakon je jači od svih. U Zakonu o sistemu plata u javnom sektoru piše da se zadržava postignuta plata. Zatečena plata ostaje takva kakva jeste u tom trenutku kada se donese zakon, a na tu platu se onda dodaju korektivni koeficijenti za one koji više i uspešnije rade", pojasnio je Ilić.

Tvrdi da niko niko u zdravstvu neće imati manju platu. Ukoliko se desi da se nešto menja, sindikat će reagovati.

"Oni koji više i zahtevnije rade imaće veće plate. I sada imamo tu matricu, 13 platnih grupa i napredovanje po DRG sistemu. I mi ćemo tražiti da se dodaju i izmene neke odredbe. Pre korone nismo imali pregled za infektivne bolesti. Niko neće imati manju platu", zaključio je on.

Komentari (2)

Persa

21.02.2023 07:18

Prvo operacije nisu definisane, u sistemu ne mogu da se nadju sve, a sta ćemo sa brojnim autokratskim odeljenjima, gde jedan ili dvojica rade sve, bukvalno otimaju od mladih,koji se salju u ambulante,ili d asistiraju, ovo je teška glupost koja ne može da zaživi bez haosa.

Ja

27.02.2023 01:04

Koja glupost! Oteraće i ove dr koji su još tu. I ovako njihov rad nije adekvatno plaćen! Pa dragi dr kada Vam uvedu učinak, ne zaboravite dok idete na posao da zaustavljate ljude i zamolite ih da pođu sa vama da ih operišete, učinak treba da se ispuni!

Srbija