Društvo

Počinje svakodnevno zakazivanje specijalističkih pregleda: "Ne želimo da pacijenti mesecima čekaju"

Komentari

Autor: RTS

20/12/2022

-

09:50

Počinje svakodnevno zakazivanje specijalističkih pregleda: "Ne želimo da pacijenti mesecima čekaju"
Počinje svakodnevno zakazivanje specijalističkih pregleda: "Ne želimo da pacijenti mesecima čekaju" - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko vam je potreban pregled lekara specijaliste, nećete više morati da ga zakazujete od 1. do 5. u mesecu. Počinje svakodnevno zakazivanje pregleda. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da ne žele da pacijenti mesecima čekaju specijalističke preglede zato što se prijave popune za pet dana, već da što pre dođu, da se otkrije bolest i započne lečenje.

On je za RTS naveo da su mnogi pacijenti dugo čekali na specijalističke preglede.

"Do sada je bilo od 1. do 5. zakazivanje specijalističkih pregleda, mislim da onom pacijentu koji dođe 10. ili 15. u mesecu može biti veoma ugroženo njegovo zdravstveno stanje, pa i život. Želimo to da promenimo", ističe Đerlek.

Poručuje i da je normalno da će se pacijent javiti izabranom lekaru onda kada dobije tegobe.

"Izabrani lekar postavlja indikacije da li mu je potreban specijalistički pregled i naravno da će opšta bolnica ili zdravstveni centar biti u obavezi da takvom pacijentu obezbede specijalistički pregled", dodaje.

Objasnio je i razliku između prijemne specijalističke ambulante i ambulante gde se vrše specijalistički pregledi.

"Ako neko ima indikaciju za hitan slučaj kada je specijalistički pregled u pitanju – on će se i dalje pregledati u toj prijemnoj abulanti. Ali mi ne želimo da ljudi čekaju na specijalističke preglede mesecima zato što se popune za pet dana, već da što pre dođu, da se otkrije bolest i da što pre započnemo lečenje i na taj način spasimo život pacijenta", naglašava Đerlek.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Ukazuje da je izabrani lekar taj koji odlučuje da li su potrebni specijalistički pregledi i da tu ne sme da bude zloupotreba i ispunjavanja želja pacijentima.

Ukoliko pacijenti ne dobiju termin, Đerlek objašnjava da treba da se jave direktoru zdravstvene ustanove, jer je on lično odgovoran za obezbeđivanje termina pacijentima.

"Druga mogućnost je kabinet Ministarstva zdravlja gde se može putem mejla pritužba izreći ili pisanim putem", navodi Đerlek.

Sa ministarkom zdravlja obilazi zdravstvene ustanove širom Srbije. Ističe da domovi zdravlja moraju da rade ono što su nekada radili, a to je da se poveća nivo zdravstvenih ustanova i kada je reč o dijagnostici, ali i u broju specijalističkih službi.

"Sigurni smo da dobrim planiranjem i dobrom analizom možemo rešiti 60 odsto slučajeva na nivou primarne zdravtsvene zaštite, tj. domova zdravlja, a rasteretiti sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu – kliničke i kliničko-bolničke centre", ističe Đerlek.

Naglasio je da će se dobar deo zdravstvenih usluga obaljati u domovima zdravlja.

"Uveren sam da ćemo to vrlo brzo uspeti da sprovedemo u praksi", dodaje.

Komentari (0)

Srbija