Društvo

Dani pred nama oblačni i tmurni, lepše vreme tek za vikend

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2023

-

07:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Danas će biti malo svežije nego juče, pa će najviša dnevna temperatura biti u intervalu od 14 do 16 stepeni. 

Oblaci i kiša zajedno sa vetrom utiču na temperaturu, pa iznad Srbije će biti tmurno i oblačno, bez i jednog sunčanog sata. Kiša će padati povremeno, gotovo da neće biti mesta koje će ostati suvo, a poslepodne biće uslova i za lokalne grmljavine.

"Oblaci, kiša, grmljavina, grad, malo sunca, ali i glavobolja i pospanost. To je u kratkim crtama vremenska i bioprognoza za dane pred nama, kada temperatura neće prelaziti 18 stepeni u najtoplijem delu dana", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević. 

Žuti meteoalarm i dalje je na snazi. Najniži stepen upozorenja upaljen je kao apel na današnje pljuskove i grmljavinu - za tri sata može pasti oko deset litara kiše po metru kvadratnom.

"Ovaj žuti meteoalarm, sa gotovo isti upozorenjima, po svemu sudeći, biće aktivan do petka, jer je na sinoptičkim kartama, vidljiva je zanimljiva situacija koju meteorolozi nazivaju bloking ili omega", kaže Lazarević. 

"Visok vazdušni pritisak, iznad Azurne obale, okružen je ciklonima sa njegove južne i istočne strane tako da formiraju slovo omega. Glavne karakteristike ove situacije je da se cikloni zajedno sa oblacima i kišom vrlo sporo kreću. Nekada znaju danima da stoje na gotovo istom mestu", dodaje Lazarević.

Na karti vetra nema promena u odnosu na juče, biće mirno i tiho u narednim satima. Duvaće slab do umeren istočni i jugoistočni. U naredna tri dana bez nekih bitnijih promena. Ostaje nestabilno, uz dosta oblaka, povremenu kišu, pljuskove i grmljavinu.

"Za ljubitelje toplijeg vremena, dobre vesti stižu za vikend, kada će živa u temrometru ponovo preći 20 podeljak, a do tada vam savetujem da kišobran nosite sa sobom", zaključuje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija