Društvo

Krizni štab zaseda sutra u 15 sati, lekari zabrinuti, pojačana kontrola sprovođenja protivepidemijskih mera

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2021

-

20:43

Krizni štab zaseda sutra u 15 sati, lekari zabrinuti, pojačana kontrola sprovođenja protivepidemijskih mera
Krizni štab zaseda sutra u 15 sati, lekari zabrinuti, pojačana kontrola sprovođenja protivepidemijskih mera - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Sednica kriznog štaba biće održana sutra u 15 sati, potvrđeno je za Euronews Srbija, a kako je ranije izjavila premijerka Ana Brnabić lekari su veoma zabrinuti zbog trenutne epidemiološke situacije, te je ponovila apel mladima da se vakcinišu.

Premijerka je rekla da se brojke prate na dva sata, kao i da je najbezbednija situacija u lokalnim samoupravama sa najvećim brojem vakcinisanih. Podsetila je da je u petak imala sastanak sa Nacinalnim telom za vakcinaciju i da će oni, kako je najavila, do 23. jula dati preporuku Kriznom štabu oko treće doze, a koji će 1. avgusta dati svoj stav.

Da podsetimo, sve inspekcije u Srbiji od danas su krenule u pojačanu kontrolu sprovođenja protivepidemijskih mera, pre svega u ugostiteljskim objektima, javnom prevozu, tržnim centrima, ali i na otvorenom.

Premijerka je pre nekoliko dana poručila i da je vakcinacija pitanje nacionalne bezbednosti Srbije, kao i da će naša zemlja, ako se ne napravi dodatni napor, ostati jedna od ranjivijih kada je u pitanju koronavirus.

U Srbiji je vakcinisano 48,4 odsto punoletnog stanovništva protiv kovida 19, izjavio je pre nekoliko dana državni sekretar ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

"Nismo zadovoljni odzivom mladih za vakcinaciju. Sa niskim procentom njihove imunizacije od oko 17 odsto i sa delta sojem ne možemo mirno čekati jesen. Neminovan je četvrti talas koji će verovatno doći čak i pre", rekao je Đerlek, navodeći da je u Srbiji do sada vakcinisano 2.416.560 punoletnih građana Srbije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar tri dana pre toga najavio je da Srbija mora da se uključi u "kampanju vakcinacije mladih" jer se očekuje novi talas pandemije.

Ministarstvo zdravlja, prvog dana jula, saopštilo je da je u Srbiji otkriven delta soj koronavirusa, koji prema podacima Svetske zdravstvene organizacije ima veću prenosivost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija