Fokus

SZO: "Dok neke države razmišljaju o trećoj dozi, druge još nisu uspele da vakcinišu ni zdravstvene radnike"

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2021

-

18:42

SZO: "Dok neke države razmišljaju o trećoj dozi, druge još nisu uspele da vakcinišu ni zdravstvene radnike"
SZO: "Dok neke države razmišljaju o trećoj dozi, druge još nisu uspele da vakcinišu ni zdravstvene radnike" - Copyright AP/Juan Karita

veličina teksta

Aa Aa

Države koje naručuju vakcine kako bi državljani mogli da prime treći dozu, ne bi trebalo to da rade sve dok postoje zemlje u kojima mnogi nisu primili ni prvu dozu, poručuju danas iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebrijesus upozorio je da smrtnost od kovida 19 ponovo raste, i da delta varijanta postaje dominantna, a mnoge zemlje još nisu dobile dovoljno doza vakcine ni da zaštite svoje zdravstvene radnike, prenosi Rojters.

Tedros je podsetio da se delta soj — veoma zarazna varijanta koja je prvi put otkrivena u Indiji — sada širi u 104 zemlje.

"Globalni jaz u snabdevanju vakcinama je izuzetno veliki: snabdevanje je neujednačeno i nepravično. Neke države i regioni naručuju milione vakcina za administriranje treće doze, dok druge zemlje nisu uspele da vakcinišu ni svoje zdravstvene radnike, ni najugroženije grupe stanovnoštva", upozorio je Tedros.

On je pomenuo kompanije Fajzer i Moderna kao one kojima je cilj da prodaju vakcine za administriranje dodatne, treće doze u državama u kojima je veliki broj građana već vakcinisan.

Tedros je ukazao da bi umesto toga ove kompanije trebalo da preusmere vakcine u Kovaks program SZO, koji besplatno isporučuje vakcine siromašnijim državama.

Preporuka za vas

Nadležni u Srbiji razgovaraju o trećoj dozi vakcine: Prate se istraživanja, a konačan stav najavljen do 1. avgusta

Komentari (0)

Svet