Društvo

Zaštitnik građana utvrdio propuste u staračkom domu u slučaju ubistva na Bežanijskoj kosi

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2023

-

13:46

Zaštitnik građana utvrdio propuste u staračkom domu u slučaju ubistva na Bežanijskoj kosi
Zaštitnik građana utvrdio propuste u staračkom domu u slučaju ubistva na Bežanijskoj kosi - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana utvrdio je propuste u radu organa socijalne zaštite i nadležne inspekcije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u slučaju kada je u januaru ove godine, u staračkom domu "Bežanijska kosa" jedan korisnik, po navodima medija, lišio života drugog.

Ombudsman je, takođe, zatražio preispitivanje rada komisije koja je odlučivala o prijemu tog korisnika, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je 11. januara, po sopstvenoj inicijativi, pokrenuo postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Centra za socijalni rad Stara Pazova i tog gerontološkog centra, nakon saznanja iz medija da je korisnik usluga Dom "Bežanijska kosa" u Zemunu usmrtio drugog korisnika smeštenog u toj ustanovi.

Zaštitnik građana je utvrdio da je Dom "Bežanijska kosa" napravio propust u radu jer je izvršio prijem korisnika u tu ustanovu bez potpune dokumentacije, odnosno bez uverenja o zdravstvenom stanju. 

Ovaj propust organa socijalne zaštite propustila je da utvrdi Inspekcija socijalne zaštite Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prilikom vanrednog nadzora nad radom doma "Bežanijska kosa".

Ombudsman je takođe utvrdio da podaci o zdravstvenom stanju korisnika nisu bili poznati CSR Stara Pazova prilikom početne procene korisnika, ni domu "Bežanijska kosa" prilikom njegovog prijema.

Nalaz i mišljenje lekara za ovog korisnika je njegov srodnik naknadno dostavio domu "Bežanijska kosa", tek nakon njegovog prijema u dom, pokazali su da njegovo zdravstveno stanje predstavlja kontraindikaciju za smeštaj u ustanovu za odrasle i starije.

Kao propust nadležne Inspekcije socijalne zaštite, Zaštitnik građana je utvrdio i to što prilikom nadzora nad radom privatnog doma za stare, u kojem je prethodno boravio korisnik, nije utvrdila da li je ovaj dom uredno vodio dokumentaciju o korisniku za vreme njegovog boravka.

Zaštitnik građana traži od Inspekcije socijalne zaštite da ponovo izvrši nadzor nad radom privatnog staračkog doma kako bi se utvrdilo da li je usluga socijalne zaštite koja mu je pružana (uključujući redovno davanje terapije i obavljanje zdravstvenih pregleda) bila u skladu sa propisima i standardima, ili je ovaj korisnik bio zdravstveno zanemaren i zapušten kada je napustio privatni dom i započeo korišćenje usluge u domu "Bežanijska kosa", u kojem je došlo do tragičnog događaja.  

Ombudsman je preporučio da Komisija ubuduće dokumentaciju koja se dostavlja prilikom prijema smatra potpunom samo ukoliko sadrži i lekarsko uverenje o zdravstvenom stanju korisnika i drugu dokumentaciju na osnovu koje se mogu dobiti informacije o trenutnoj dijagnozi, istoriji bolesti i kontraindikacijama, a od nadležnog ministarstva traži da uputi instrukciju svim gerontološkim centrima sa istom preporukom, dodaje se u saopštenju.
 

Komentari (0)

Srbija