Društvo

Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole u GAK Narodni front zbog sestre koja je uživo prenosila porođaj

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

27/04/2023

-

17:06

Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole u GAK Narodni front zbog sestre koja je uživo prenosila porođaj
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu objava u medijima da je medicinska sestra zaposlena u GAK "Narodni front" na društvenoj mreži TikTok uživo prenosila porođaj kao i da je od juna prošle godine delila snimke i fotografije iz porođajne sale, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada ove zdravstvene ustanove kao i Odeljenja za zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravlja.

Zaštitnik građana od GAK "Narodni front" traži da ga u roku od 15 dana obavesti o svim okolnostima ovog slučaja, kao i da li su preduzete aktivnosti kako bi se utvrdilo da li je medicinska sestra objavljivala snimke u periodu i pre prenošenja porođaja uživo, zbog čega je protiv nje pokrenut disciplinski postupak i udaljena sa rada, kao i da li su shodno tome preduzete odgovarajuće mere i radnje koje stoje na raspolaganju poslodavcu, navodi se u saopštenju.

Od Ministarstva zdravlja, Sektora za inspekcijske poslove - Odeljenja za zdravstvenu inspekciju Zaštitnik građana traži da ga u istom roku obavesti o svim činjenicama o ovom slučaju, radnjama koje su u međuvremenu preduzete, a naročito da li su preduzeli mere za pokretanje prekršajnog postupka protiv medicinske sestre koja je objavljivala snimke iz operacione sale, na osnovu Zakona o pravima pacijenata usled povrede prava na privatnost i poverljivost, navodi se u saopštenju.

Prenos porođaja izazvao oštre osude

Podsetimo, brojni korisnici društvene mreže TikTok ostali su zatečeni kad se pojavio prenos uživo porođaja iz Narodnog fronta juče u 4.30 sati.

Iz ove ustanove potvrdili su za Euronews Srbija da je medicinska sestra koja je na društvenoj mreži uživo prenosila porođaj suspendovana sa posla i da je protiv nje pokrenut disciplinski postupak.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Iz uprave klinike rekli su da su "zgroženi i da najstrožije osuđuju postupak medicinske sestre".

"Zahvaljujemo se svima koji su nam blagovremeno ukazali na ovakvo dešavanje, da bi smo mogli promptno da reagujemo i preduzmemo sve neophodne mere da se tako nešto nikad ne ponovi. Medicinska sestra koja je napravila ozbiljnu povredu radnih dužnosti i obaveza kao i profesionalne etike je odmah po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak", naveli su u saopštenju.

Reagovala je i ministarka zdravlja prof. Danica Grujičić koja je istakla da je saglasna sa odlukom direktora GAK "Narodni front" o suspenziji medicinske sestre.

Ona je rekla i da smatra da je neetički da bilo koji zdravstveni radnik prenosi na društvenim mrežama ono što se dešava u operacionoj sali. 

Medicinsa sestra: Nisam bila svesna da se kameta uključila

Juče se oglasila i medicinska sestra koja je prenosila porođaj tvrdeći da je snimak nastao nenamerno.

U izjavi koju je objavila takođe na TikToku ona je navela da želi da objasni snimak koji je emitovan uživo sa njenog profila.

"Snimak je nastao nenamerno. U noćnom dežurstvu svi smo svesni da je zabranjena upotreba mobilnog telefona u sali, ali kako su nas pozvali za hitan carski rez, samo sam telefon ostavila prislonjen o rešetku za rukavice, nesvesna da se upalila kamera koja je prenosila uživo prenos na Tik Toku. Pre poziva u salu smo gledali TikTok i to je poslednje ostalo uključeno. Iz snimka se vidi da niko u sali nije bio svestan da odloženi telefon vrši prenos uživo. Snimak je nastao spontano. Osim pacijenta, vidim se i ja gde se spremam za operaciju i učestvujem u istoj", navela je. 

Rekla je da se izvinjava pacijentkinji kojoj je povređena privatnost, njenoj porodici, kao i široj javnosti. 

"Ja sam medicinska sestra - instrumentarka unazad 14 godina i ceo svoj radni vek gradila sam odnos između pacijenta i medicinske sestre na principima sestrinske etike i prema dobrim pravilima struke. Najiskrenije mi je žao što je nastao uživo prenos, jer moje aktivnosti na TikToku su bile usmerene uglavnom na moju porodicu, prijatelje i na edukativni sadržaj koji ni u jednom videu nije sadrzavao podatke o ličnosti niti bio u suprotosti sa medicinskom etikom", navela je uz izvinjenje klinici.

Komentari (0)

Srbija