Društvo

Od početka godine privremeno oduzete 33 nepokretnosti i 1,3 miliona evra osobama protiv kojih se vode krivični postupci

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

09:39

Od početka godine privremeno oduzete 33 nepokretnosti i 1,3 miliona evra osobama protiv kojih se vode krivični postupci
Od početka godine privremeno oduzete 33 nepokretnosti i 1,3 miliona evra osobama protiv kojih se vode krivični postupci - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Od osoba protiv kojih se vode krivični postupci, od početka godine privremeno su oduzete 33 nepokretnosti i ukupno 1,3 miliona evra, dok je trajno oduzet jedan apartman na Zlatiboru i oko milion evra, otkrivaju za Tanjug iz Direkcije za upravljanje privremeno oduzetom imovinom.

Preciziraju da je u 2023. godini privremeno oduzeto osam stanova, osam poslovnih prostora, 14 kuća, dva apartmana i jedna vikendica na Zlatiboru, milion evra, skoro 227.000 američkih dolara, putnička i teretna vozila, dok je od izdavanja u zakup nepokretnosti prihodovano 1,1 milion evra.

Zakonom o oduzimanju imovine priostekle iz krivičnog dela od osoba protiv kojih se vode krivični postupci, može da bude oduzeta sva imovina koja je u očiglednoj nesrazmeri sa njegovim zakonitim prihodima.

Direkcija upravlja raznolikom imovinom, počev od novca, kuća, privrednih društava, benzinskih pumpi, sportskih aviona, splavova do životinja, antičkih novčića i umetničkih slika.

Imovina može biti oduzeta i supružnicima, srodnicima i naslednicima

Pored osoba protiv kojih se vodi krivični postupak, imovina može biti oduzeta i od supružnika, srodnika, pravnog sledbenika, kao i od bilo kog trećeg pravnog ili fizičkog lica na koje je imovina proistekla iz krivičnog dela preneta.

Pojašnjavaju da imovina može da bude oduzeta i od naslednika, ukoliko je njihov ostavilac osoba protiv koje usled smrti krivični postupak nije pokrenut ili je obustavljen, a u krivičnom postupku koji se vodi protiv drugih osoba, bude utvrđeno da je ostavilac zajedno sa njima učinio krivično delo.

Direkcija upravlja privremeno i trajno oduzetom imovinom proisteklom iz krivičnog dela, kao i imovinom privremeno oduzetom po naredbi javnog tužioca, predmetima krivičnog dela, imovinskom koristi pribavljenom krivičnim delom.

Stara se i o imovini datoj na ime jemstva u krivičnom postupku i o predmetima privremeno oduzetim u krivičnom postupku, kao i imovinom čije je raspolaganje ograničeno, u skladu sa odlukama Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija čiji je član Srbija.

Nakon oduzimanja nepokretnosti, pristupa se njenom izdavanju, a ukoliko se u toj nepokretnosti nalaze zakupci, Direkcija će im ponuditi da ostanu u zakupu u kom slučaju se sa Direkcijom zaključuje ugovor o zakupu. 

Ukoliko u nepokretnosti žive osobe od kojih je oduzeta imovina, oni takođe mogu da zaključe ugovor o zakupu sa Direkcijom, dok ukoliko nema zakupca u toj nekretnini i ako vlasnik ne želi da je uzme u zakup, Direkcija oglašava izdavanje i nepokretnost i izdaje najpovoljnijem ponuđaču.

Izdavanje nepokretnosti se oglašava u javnom glasilu i na sajtu Ministarstva pravde - Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, a zakupnina se određuje po tržišnim uslovima.

Kada su u pitanju privredna društva, upravljanje zavisi od oblika organizovanja oduzetih društava.

Najčesće su to ili društva s ograničenom odgovornošću - DOO ili akcionarska društva AD.

Nedavno je Tužilaštvo za organizovani kriminal poslalo zahteve za trajno oduzimanje imovine od Darka Šarića i nekoliko njegovih saradnika, koji su pravosnažno osuđeni za krijumčarenje 5,7 tona kokaina.

Pored Šarića, podnet je zahtev za trajno oduzimanje od još devet osoba, kao i od dvoje koji su bili obuhvaćeni ovim predmetom, ali su preminuli zbog čega protiv njih obustavljen postupak, a u ovom slučaju od njegovih naslednika odnosno srodnika oduzima imovina.

Komentari (0)

Srbija