Društvo

Olivera Zekić: Portali prednjačili u kršenju Kodeksa novinara tokom izveštavanja o tragediji na Vračaru

Komentari

Autor: FoNet

05/05/2023

-

14:18

Olivera Zekić: Portali prednjačili u kršenju Kodeksa novinara tokom izveštavanja o tragediji na Vračaru
Olivera Zekić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić, ocenila je da su u danu kada je u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubijeno osam učenika i čuvar, a ranjeno sedam osoba, portali prednjačili u kršenju Kodeksa novinara, uz ocenu da je Radio-televizija Srbije radila profesionalno i obavila posao kako treba. 

Zekić je rekla da je 3. maja najviše pratila Radio-televiziju Srbije i da je javni servis svoj posao obavio kako treba, profesionalno, uz svu pažnju i zaštitu dostojanstva i digniteta ličnosti, pre svih dece.

"Ostale televizije nisam toliko pratila i sačekaću izveštaj naše stručne službe pre nego što dam bilo koju ocenu", navela je Zekić.

Ona je ukazala da su i ovaj put u kršenju Kodeksa prednjačili portali, ali da to nije u nadležnosti REM, navodeći da to nije, nažalost, ni u čijoj nadležnosti i da je upravo to jedan od problema koje država svakako mora da reši.

Upitana šta će REM uraditi povodom rijalitija, jer su posle tragedije u školi mnogi rekli da su rijaliti programi krivi za takvo ponašanje, Zekić je rekla da je teško sada govoriti o tome šta više uzrokuje nasilje.

Fonet Video

 

Teško je reći da li nasilje više uzrokuju rijaliti programi, oni koji objavljuju poternice po mrežama, emisije u kojima se dehumanizuju oni sa čijim mišljenjem se ne slažemo, novine i portali koji su glavni promoteri tog nasilja, ali je svakako važno da se povede ozbiljan razgovor o tome, istakla je Zekić i dodala da je REM svakako voljan da učestvuje i sprovede ono što bude dogovoreno.

Milošević: Iskoristli tragediju za štancovanje senzacionalističkih tekstova

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić izjavio je da je većina medija izveštavajući prvog dana o tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kršila Kodeks novinara, a potpredsednica Udruženja novinara Srbije Olivera Milošević ocenila je da je 3. maja, zajedno sa nesrećnom decom, ubijen i Kodeks.

Olivera Milošević je za FoNet istakla da većina medija nije propustila da iskoristi tragediju u školi za štancovanje senzacionalističkih tekstova, klikbejt naslova, spekulacija, uznemirujućih video zapisa i fotografija, brutalno gazeći elementarnu profesionalnu etiku i zakon.

"Očigledno lišeni svake empatije i svesti o ulozi medija u ovakvim situacijama, pojedini novinari su poput lešinara kružili po mestu tragedije u potrazi za senzacijom", kazala je Milošević.

Ona je istakla da se samo tako može nazvati saletanje traumiranih đaka, pritom maloletnika, od kojih su bez saglasnosti roditelja uzimali izjave zloupotrebljavajući emocije i stanje šoka.

"To nije javni interes, to nije novinarstvo, to je profesionalno beščašće, podređeno najnižim interesima i porivima", ocenila je Milošević.

Ona je istakla da je posebno kritično bilo emitovanje jezivog audio snimka na televiziji sa nacionalnom frekvencijom uživo u popodnevnom terminu, na kome se jasno čuju brojni pucnji u školi.

Upitavši da li je novinaru ili uredniku palo na pamet da je svaki taj pucanj ugasio nečiji život, da će to slušati porodica ubijene dece, ona je ocenila da taj "uznemirujući sadržaj profesionalno nije doprineo ničemu, ali će kao trajno dostupan na internetu moći beskonačno da razara dušu roditelja i bližnjih".

Prema njenoj oceni, emitovanje spiska dece za egzekuciju, uz zumiranje punih imena i prezimena, razreda i odeljenja, nezabaležen je vid zloupotrebe ličnih podataka maloletnika, uznemiravanja i dodatnog traumiranja đaka.

Milošević smatra da su tome doprineli i nadležni iz policije prikazivanjem spiska na konferenciji za novinare, što je neprihvatljivo i nema opravdanja čak ni u takvoj situaciji.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Bodrožić je za FoNet rekao da su ovoga puta Kodeks kršili ne samo oni koji su to činili i do sada, već su i drugi mediji "poleteli da se utrkuju sa licitiranjem brojem žrtava", objavljivali neproverene informacije i spekulacije. Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza ocenila je za FoNet izveštavanje medija o tragediji u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" kao katastrofalno.

"Pošto je policija odugovlačila sa objavljivanjem broja ubijenih, mediji su te brojeve nagađali, pa smo imali situaciju da jedan portal objavi da je ubijeno šestoro dece, u trenutku kada smo imali informaciju o samo jednom ubijenom", kazala je ona.

Prema njenim rečima, spekulisanje se nastavilo tokom dana o razlozima za ubistvo, o stanju tog dečaka, načinu na koje je ono počinjeno i slično, a u trenutku kada su se pojavile zvanične informacije, "mediji počinju klasično lešinarenje" objavljujući podatke koji nisu smeli biti objavljeni, koji su još deo istrage.

"Tu imamo problem sa curenjem informacija iz istrage", kazala je Skrozza i navela da je prekršeno mnoštvo članova Kodeksa - zloupotreba emotivnog i mentalnog statusa sagovornika, pravo na privatnost porodice, pravo na pretpostavku nevinosti i zaštita prava maloletnika.

Skrozza smatra da je potrebno da reaguje Ministarstvo kulture i informisanja koje je nadležno za sprovođenje Zakona o informisanju, ali da se to verovatno neće desiti, kao što se nije desilo u milion slučajeva do sada. Ona je istakla da bi trebalo da reaguje i REM, koji je ćutao na mnogo veća kršenja Kodeksa, tako da će verovatno ćutati i sada.

Komentari (0)

Srbija