Društvo

Toplije nego juče, ali kiša i košava "ne odustaju", stiže i saharski pesak: Kada se očekuje razvedravanje?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2023

-

07:38

Toplije nego juče, ali kiša i košava "ne odustaju", stiže i saharski pesak: Kada se očekuje razvedravanje?
Vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Kiša, košava, kiša - to je prognoza za naredne sate, ali i naredne dane. Od danas pa sve do četvrtka očekuju se kiša, pljuskovi i jak slapovit jugoistočni vetar - košava.

Što se temperature tiče, biće toplije nego juče. Živa u termometru raste iz sata u sat i u najtoplijem delu dana kretaće se od 19 do 23 stepena. Kiša će povremeno padati i u nastavku dana, naročito u zapadnom delu zemlje i u Vojvodini. Kako dan bude odmicao, tako će kiša slabiti i postepeno prestajati.

Kada je reč o vetru, i dalje je dominatno južno strujanje i na visini i u prizemlju. Na visini od 10 metara košava će biti u pojačanju, a na jugu Banata i u donjem Podunavlju očekuju se udari olujne jačine (iznad 60 kilometara na sat).

"Kišovito i oblačno vreme posledica je ciklona koji se vrlo sporo premešta preko Sredozemlja, gotovo se i ne pomera.  A ne pomera se zbog jedne zanimljive sinoptičke situcaije koju u meteorologiji nazivamo omega bloking", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Ona objašnjava da snažno i veliko polje anticiklona koje se nalazi na zapadu, drži dva manja ciklona severno i južno od nas, i tako formira grčko slovo "omega". Iz tog razloga, cikloni i vreme u njima su "blokirani", i to je razlog zašto kiša pada već danima, a sličnu situaciju imali smo i za vreme poplava 2014. godine.

Stiže i saharski pesak

Vetar duva sa juga, i osim kišonosnim oblaka donosi nam i saharski pesak. Iz tog razloga vazduh do kraja dana može biti zamućen a kiša prljava i žuta.

"Moram da napomenem da je saharski pesak uobičajena pojava tokom proleća na ovim prostorima, naročito u aprilu i maju, i da u ovoj meri ne utiče na zdravlje ljudi", ističe Lazarević.

Kiša i pljuskovi očekuju se do četvrtka, a nakon toga očekuje nas postepeno razvedravanje, ali i blagi temperaturni pad. Otopliće za dane vikenda. Tada će uglavnom dominirati sunčano vreme, međutim ne mogu se u potpunosti isključiti pljuskovi jer će u višim slojevim atmosfere i dalje cirkulisati vlaga.

Komentari (0)

Srbija