Društvo

Vuković: Sve škole moraju da budu u stalnoj komunikaciji sa roditeljima

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

15:12

Vuković: Sve škole moraju da budu u stalnoj komunikaciji sa roditeljima
Vuković: Sve škole moraju da budu u stalnoj komunikaciji sa roditeljima - Copyright Printscreen YouTube/24 Vesti

veličina teksta

Aa Aa

Šefica odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju u Ministarstvu prosvete Snežana Vuković izjavila je danas da iskustvo za tragične događaje koji su se desili niko nije imao, ali da Ministarstvo ima kontrolu nad situacijom i da je neophodno da sve škole budu u stalnoj komunikaciju sa roditeljima, da ih obaveste i informišu šta su preduzele radi unapređivanja bezbednosti njihove dece.

Ona je za Tanjug rekla da se nakon dve nedelje od pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" navršava prva pomoć koje je Ministarstvo prosvete zajedno sa Ministarstvom zdravlja organizovalo, kao i sa Institutom za mentalno zdravlje, društvom psihologa, Filozofskim fakultetom, UNICEF-om, i da se ulazi u nastavni proces koji je, kako ističe, jako važan decu kako bi se vratila u normalne tokove nakon svih događaja.

Vukovićeva napominje da Ministarstvo ima plan za naredni period, a da je već urađen vebinar za sve savetnike iz škola, odnosno odeljenja Ministarstva prosvete, koji se odnosio na postupanje u kriznim intervencijama.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Dodaje da već postoji priručnik o postupanju obrazovno vaspitnih institucija u kriznim intervencijama, koji je bio od velike pomoći u čitavoj priči, i da su se od prvog dana, 4. maja, na osnovu tog priručnika pisao dopis svim školama kako bi se povratila kontrola nad situacijom i kako bi krenula psihološka podrška.

"Vrlo je važno da polako ulazimo i u nastavne procese, pripremamo određene kampove za decu, imamo stalne timove koji se bave posebno odeljnjem VII2 i podrškom njihovih roditelja. Mislim da Ministarstvo prosvete nije iscrpelo sve svoje aktivnosti jer mi pokušavamo da u trenutku osmišljavamo nove vebinare sa UNICEF-om i nove projekte kroz koje će se pružiti podrška svim školama", objasnila je ona.

Dodaje da se razmišlja na lokalnom i nacionalnom nivou, ne samo školskom jer se kriza odrazi na čitavo društvo i svako mora u skladu sa svojim nadležnostima da reaguje.

Vukovićeva kaže da Ministarstvom i dalje rukovodi ministar Branko Ružić, jer je on ministar u ostavci, i napomenula da je na jučerašnjim sastancima koje je Ministarstvo prosvete imalo, Ružić aktivno učestvovao kao i da je izuzetno važna njegova doslednost da svi podzakonski dokumenti, koji se odnose na zaštitu od nasilje, odu u skupštinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija