Društvo

Pašalić: Neophodna dalja zaštita prava LGBTI osoba

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2023

-

15:01

Pašalić: Neophodna dalja zaštita prava LGBTI osoba
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je u zaštiti LGBTI osoba u Srbiji načinjen pomak zakonskim izmenama 2021. godine, ali da su i dalje izložene diskriminaciji, govoru mržnje i napadima i da im potrebna dalja institucionalna podrška.

Ipak, kako ističe, država je unapredila sistemsku zaštitu pripadnika ove populacije izmenama više zakonskih akata, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

"Ni danas LGBTI osobe u Republici Srbiji ne mogu u potpunosti da uživaju sva prava. Međutim, važan pomak u njihovoj zaštiti učinjen je 2021. godine izmenama dva zakona - Zakona o rodnoj ravnopravnosti i Zakona o zabrani diskriminacije", rekao je Zaštitnik građana.

Pašalić je naveo da su slučajevi pred Zaštitnikom građana pokazali da se LGBTI osobe i dalje susreću sa pretnjama, predrasudama, napadima i nasiljem, ali i da se retko odlučuju da prijave ovakve situacije.

Kako kaže, izmenama Krivičnog zakonika bi trebalo krivična dela izvršena na osnovu seksualne orijentacije tretirati kao dela rasizma i netolerancije, a izmenama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći LGBTI osobe uvrstiti u kategoriju korisnika u osetljivom položaju.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije se obeležava u znak sećanja na 17. maj 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost sa liste bolesti.

Komentari (1)

aleksandar

17.05.2023 17:33

Osnovno ljudsko pravo je pravo na život. U Srbiji to pravoje ugroženo kod nekoliko kategorija stanovništva, počev od žena (ove godine 18 ubijenih u femicidu), učesnika u saobraćaju (godišnje oko 500, što bi elementarnim merama moglo da se smanji na pola), bolesnih kojima je uskraćena zdravstvena zaštita (35 hiljada preminulih 2020. godine jer većina njih nije lečena zbog korone) itd... Umesto tim svim, mi se bavimo izmišljenim ugroženim pravima LGTB, koje niko ne ugržava sem oni sami sebe.

Srbija