Društvo

"I dalje strahujemo od neeksplodiranih bombi": Meštani sela Osonica se osećaju nebezbedno

Komentari

Autor: Rina

14/07/2021

-

13:12

"I dalje strahujemo od neeksplodiranih bombi": Meštani sela Osonica se osećaju nebezbedno
"I dalje strahujemo od neeksplodiranih bombi": Meštani sela Osonica se osećaju nebezbedno - Copyright RINA

veličina teksta

Aa Aa

Iako je od NATO bombardovanja prošlo duže od dvadeset godina, meštani ivanjičkog sela Osonica smatraju da i dalje nisu potpuno bezbedni. Vojni objekat koji se nalazi na brdu zvanom Naočari bio je bombardovan, a žitelji tvrde da se na tom tlu još uvek nalaze sredstva koja nisu eksplodirala i predstavljaju opasnost za zdravlje i bezbednost.

"Te martovske večeri sedeli smo u dvorištu, čuli smo prvo nenormalan zvuk, kao da se probija zvučni zid. Tog trenutka u celoj Ivanjici nestalo je struje i tada je odjeknula prejaka detonacija. Nebo se nije videlo, oko kasarne je bio dim, a iz njega izbijala vatra. Jasno nam je bilo da je pogođen vojni objekat i da od njega nije ostalo ništa. Prva raketa koja je pala, pogodila je pravo u centar i sve sravnila, a kasnije je padalo još nekoliko koje su pogađale naokolo", kazao je za Rinu Dragojlo Gavrilović, meštanin sela Osonica.

RINA

"Kada zakoračimo oko kasarne ne osećamo se bezbedno"

Samo pukom srećom nije bilo žrtava. Prema rečima meštana, hangari sa naftom bili su ispražnjeni, a vojska nije bila na položaju.

"Kada zakoračimo oko kasarne ne osećamo se bezbedno. I dan danas se plašimo da traktorima uđemo u naše njive, a da ne aktiviramo neku kasetnu bombu. Problem je što taj teren još nije ispitan detaljno, kako bismo se mi osetili sigurnije kada prolazimo. Treba postaviti tablu i naznačiti da je deo teritorije opasan, često tim putem prolazi mehanizacija, brojni meštani tu imaju imanja", dodao je Gavrilović.

On kaže da su osim straha, posledice bombardovanja i mnogo dalekosežnije.

"Strahujemo da su se ti otrovi od posledica bombardovanja slivali u dolinu Ivanjice i da je zbog toga u narednim godinama osam ljudi obolelo od raka, a kasnije su i preminuli", kaže Gavrilović.

Bombe su ostavile kratere na ivanjičkim brdima, a od vojnog objekat ostale su samo gole zidine, rovovi, iskrivljena kapija i možda po neki neeksplodirani projektil.

Komentari (0)

Srbija