Društvo

Novi pravilnik Ministarstva zdravlja: Pripadnici LGBT zajednice mogu biti davaoci reproduktivnih ćelija i embriona

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2021

-

17:13

Novi pravilnik Ministarstva zdravlja: Pripadnici LGBT zajednice mogu biti davaoci reproduktivnih ćelija i embriona
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Posle sugestije Zaštitnika građana, Ministarstvo zdravlja Srbije izmenilo je pravilnik kojim se bliže određuju kriterijumi i uslovi za davanje reproduktivnih ćelija i embriona, čime je pripadnicima LGBT zajednice u Srbiji omogućeno da budu donori, ističe se u današnjem saopštenju Zaštitnika građana.

Kako se podseća, Zaštitnik je sredinom 2019.  godine od Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja zatražio izjašnjenje u vezi sa Pravilnikom o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona kojim LGBTI osobama nije omogućemo da budu davaoci reproduktivnih ćelija i embriona.

U oktobru iste godine Uprava za biomedicinu je dostavila predlog izmena ovog pravilnika Zaštitniku građana, koji se saglasio sa njim, uz sugestiju da bi trebalo u potpunosti omogućiti pripadnicima LGBT zajednice da budu donori jajnih ćelija i embriona.

Sugestija Zaštitnika građana uvrštena je u novi Pravilnik o izmeni i dopuni Pravilnika o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona, koji je stupio na snagu 7. aprila 2021. godine, navodi se u saopštenju. 

 

Komentari (0)

Srbija