Društvo

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija: Odluka o polaganju srpskog, ali ne i druga dva predmeta pomalo neozbiljna

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2023

-

23:55

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija: Odluka o polaganju srpskog, ali ne i druga dva predmeta pomalo neozbiljna
Predsednik Foruma beogradskih gimnazija: Odluka o polaganju srpskog, ali ne i druga dva predmeta pomalo neozbiljna - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kaže da ga je delimično iznenadila odluka da će učenici trećih razreda četvorogodišnjih srednjih škola polagati probnu državnu maturu 31. maja iz srpskog, dok su im ispiti iz matematike i trećeg testa otkazani.

"Takva odluka mi deluje kao iz čuvene replike "samo tetki da odnesem lek". Hoće biti mature biće, neće biti, neće, hoće...više ne znamo ni sami. Sada je dovedena u pitanje i proba državne mature. Pomao neozbiljno, pomalo je možda blaga reč. Škole su se pripremile za probu državne mature, pomereni su redovni maturski ispiti za maturante i sada stiže najnovija vest", kazao je Markov za K1.

Podsetio je da se Forum beogradskih gimnazija 12. maja obratilo Ministarstvu prosvete imajući u vidu uputstvo za samorealizaciju probe državne mature koje je podrazumevalo da su škole nadležene da štampaju testove iz drugih predmeta osim za srpski za koje je Ministarstvo organizovalo dostavu, što je neke škole dovelo u nezgodnu situaciju. 

Morale su, kako kaže, da razmišljaju o njihovom fotokopiranju u fotokopirnici, čime se ugrožava tajnost testova, pa su predložli da Ministarstvo štampa i te druge testove, ali nikakav odgovor nisu dobili.

Dodao je da to što se pominje da je planirano testiranje softvera, smatra kao pokušaj Ministarstva da izađe iz cele sitaucije.

"Državna matura je jako ozbiljna stvar, neozbiljno smo pristupili, odlažemo je već nekoliko puta, stalno govorimo sledeći put će biti", rekao je on.

Kaže da je njihovo mišljenje "da državna matura prevazilazi kapacitete Ministarstva prosvete'' i da će druge insitucije na nivou Vlade Srbije, možda i više morati da se uključe.

"Ako pitate nas u Forumu i profesore reći će da je ona korisna i da je treba uvesti ali od želje i ideje i realizacije je dug put, sad odlažemo i probu državne mature, nećemo imati testove, a i sama organizacija je bila loša, svaki taj test ima pet šest strana, za strane jezike i više. Škole nemaju tehničke kapacitete za štampanje, taj ko je mislio da će škole štampati pogrešio je", rekao je on i postavio pitanje da je li je to razlog da se sve odlaže za 2026.

''Bez obzira na to što se sve odlaže čak i za 2030. mi moramo da probamo'', rekao je on i najavio da će već naredne sedmice izaći sa predlozima, kada, kako je naveo, ''vide i kakva je budućnost vlade'' i  ''da li će Srbija dobiti novog ministra''.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija