Društvo

Vlade Srbije i Katara potpisale u Dohi memorandum o saradnji u IKT sektoru

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

14:25

Vlade Srbije i Katara potpisale u Dohi memorandum o saradnji u IKT sektoru
Vlade Srbije i Katara potpisale u Dohi memorandum o saradnji u IKT sektoru - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i ministar za komunikacije i informacione tehnologije Katara Mohamed bin Ali bin Mohamed Al Manai potpisali su danas u Dohi  Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija između dve vlade.

Ministar Jovanović izrazio je veliko zadovoljstvo što ima priliku da poseti Katar i potpiše Memorandum u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija sa ovom državom, koji je i prvi međudržavni sporazum dve vlade od 2017. godine.

"Potpisivanjem današnjeg Memoranduma unapređujemo odnose dve zemlje i indikativno je da je to baš oblast informaciono-komunikacionih tehnologija, gde je Srbija prepoznata kao regionalni lider u Jugoistočnoj Evropi. Inteziviraćemo našu saradnju kroz razmenu znanja koja se odnose na izgradnju velikih data centara i saradnje sa globalnim klaud liderima poput Orakla, Majkrosofta, Gugla i Amazona. Takođe, kolegama iz Katara su vrlo interesantni projekti iz oblasti biotehnologije na kojima radi Vlada Srbije, naročito izgradnja velikog BIO4 kampusa", rekao je Jovanović.

Dodao je da je iskoristio susret da ih pozove na beogradski Biotech Future forum u oktobru, saopštilo je ministarstvo.

Ministar je rekao da je prošle godine, oboren rekord kada je u pitanju IKT izvoz u iznosu od 2,7 milijardi evra, te dodao da očekuje da će Srbija na kraju ove godine dostići daleko više od tri milijarde evra izvoza IKT.

Nadamo se da će iznositi i četiri milijarde, dodao je Jovanović.

Ministar za komunikacije i informacione tehnologije Katara Mohamed bin Ali Al Manai rekao je da sa izuzetnim zadovoljstvom svedoči potpisivanju  tog značajnog memoranduma o razumevanju između Katara i Srbije u IKT sektoru. 

"Ova  saradnja predstavlja značajan korak napred u jačanju veza između naša dva naroda i podsticanju tehnološkog napretka koji će biti od koristi našim društvima. Kroz ovo partnerstvo, cilj nam je da razmenimo stručnost, znanje i najbolje prakse u IKT sektoru. Koristeći naše zajedničke snage, možemo da podstaknemo inovacije, proširimo digitalnu infrastrukturu i poboljšamo povezanost naših građana, privreda i vlada", rekao je ministar za komunikacije i informacione tehnologije Države Katar, Mohamed bin Ali Al Manai.

Glavni ciljevi ovog Memoranduma su da se podrži saradnja između institucija državnog i privatnog sektora u korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija kao sredstva za unapređenje javnih usluga, podržavanje razmena praksi u oblasti regulatorne politike i institucionalnog okvira sa posebnim akcentom na razvoj međunarodno konkurentne uslužne IKT industrije, kao i da se učestvuje na međunarodnim događajima koje organizuju obe države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija