Društvo

Dečak iz "Ribnikara" verovatno nastavlja lečenje u Čikagu: Đerlek o stanju ranjenih u dva masakra, troje u teškom stanju

Komentari

Autor: RTS

25/05/2023

-

09:26

Dečak iz "Ribnikara" verovatno nastavlja lečenje u Čikagu: Đerlek o stanju ranjenih u dva masakra, troje u teškom stanju
Dečak iz "Ribnikara" verovatno nastavlja lečenje u Čikagu: Đerlek o stanju ranjenih u dva masakra, troje u teškom stanju - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Jedanaestoro ranjenih u masovnim pucnjavama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca i Smedereva još nalazi na bolničkom lečenju, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek. On je naveo da će dečak koji je zadobio povrede kičme verovatno nastaviti lečenje u Čikagu, a država će snositi troškove.

Na Institutu za majku i dete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će verovatno nastaviti lečenje u Čikagu – spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove", rekao je Đerlek za RTS.

Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da narave prioritete prilikom zbrinjavanja. U KBC Zemun je pacijent sa ortopedskim problemima, dok je devetoro ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilno i van životne opasnosti.

U najtežem stanju su pacijent (1997) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) sa povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju. Devojci (2005) koja je zadobila dve prostrelne rane je odstranjen bubreg, njoj je povređena jetra i imala je operaciju debelog creva. "Očekujemo još operacija kako bismo je osposobili za puštanje kući", rekao je Đerlek.

Ističe da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da sledi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška.

"Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posledice po mentalno zdravlje – na roditelje, učenike, nastavnike, siguran sam da ćemo obezbediti kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživeli", rekao je Đerlek.

Tanjug/Tara Radovanović

 

U pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja poginulo je ukupno devetoro dece i čuvar. Deseta žrtva je bila devojčica koja je preminula 15. maja i kojoj su se lekari u Tiršovoj borili za život. U pucnjavi koja se kasnije dogodila u Mladenovcu ubijeno je osam osoba, a još 12 je ranjeno. 

Podsetimo, kada je reč o pucnjavi u školi na Vračaru, dečak koji je pucao je odmah priveden, i smešten je u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu. Više javno tužilaštvo u Beogradu vodi istragu protiv njegovog oca V.K, koji se sumnjiči za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu takođe je formiralo predmet kako bi se utvrdilo da li se u radnjama majke dečaka koji je pucao stišu elementi krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Tanjug/STR

 

Osumnjičeni za pucnjavu u Mladenovcu iz Dubone prebačen je u Specijalnu zatvorsku bolnicu. Tanjugu je u Tužilaštvu potvrđeno da je on tamo privremeno prebačen kako bi komisija veštaka obavila psihijatrijsko veštačenje. On se inače nalazi u pritvoru koji mu je određen 6. maja. 

Osumničeni je na saslušanju u tužilaštvu priznao izvršenje krivično dela, odnosno da je na tri lokacije automatskom puškom pucao na više osoba koje su se nalazile u grupi, a kako bi zaplašio stanovništvo tih naseljenig  mesta, potvrđeno je tada Tanjugu u tužilaštvu.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija