Društvo

Hidrolog RHMZ: Nema potrebe da se proglasi redovna odbrana od poplava kod Beograda i Zemuna

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2023

-

13:30

Hidrolog RHMZ: Nema potrebe da se proglasi redovna odbrana od poplava kod Beograda i Zemuna
Hidrolog RHMZ: Nema potrebe da se proglasi redovna odbrana od poplava kod Beograda i Zemuna - Copyright Printscreen YouTube/RTS Beogradska hronika Jutarnji program

veličina teksta

Aa Aa

Hidrolog Dejan Vladiković iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, izjavio je danas da nema potrebe da se proglasi redovna odbrana od poplava kod Beograda i Zemuna, ali da se o malim rekama u regionu Zapadne Srbije mora voditi računa.    

Vladiković je za Tanjug objasnio da u Beogradu postoje samo niže tačke zbog konfiguracije zemljišta, kod Kule Nebojša i Marine Dorćol, ali da tu trenutno nema poplave i niko nije ugrožen.

On je rekao da su Novi Sad i Smederevo u redovnoj odbrani od poplava.

Prema navodima Vladikovića, RHMZ je od juče dao upozorenje za male vodotoke na teritoriji Zapadne Srbije, koji se odnosi na reke Jadar, Kolubaru, Tamnavu, Ub, Skrapež i Ljuboviđa.

"Tamo su česte padavine koje će se ponoviti danas na tom lokalitetu, kao i narednih dana. Vrlo je nestabilno i nema jakog strujanja vode. Tu postoji mogućnost prevazilaženja upozoravajućih nivoa. RMHZ je u stalnom kontaktu sa javnim preduzećima iz tog kraja", naveo je Vladiković. 

Hidrolog je istakao da su velike reke pod kontrolom, ali da se o malim rekama mora voditi računa, pošto je teren dosta nakvašen i padavine se dešavaju svakoga dana.

On je kazao da su ekipe su na terenu sa mehanizacijom, a da je period maja i juna nestabilan po pitanju padavina. 

"Nestabilnost je predviđena do 2. juna. Od 5. juna bi ponovo moglo doći do nestabilnosti. Nalazimo se u nestabilnom periodu i mora se voditi računa, pošto je teren dosta nakvašen i padavine se dešavaju svakoga dana", zaključio je Vladiković. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija