Društvo

Proba državne mature: Test iz srpskog polagalo oko 50.000 učenika trećeg razreda srednje škole

Komentari

Autor: S.T.

31/05/2023

-

12:19

Proba državne mature: Test iz srpskog polagalo oko 50.000 učenika trećeg razreda srednje škole
Počinje trodnevni završni ispit - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da je u cilju testiranja sistema za realizaciju državne  mature danas u  svim srednjim školama održana proba ovog ispita. 

"Ovom aktivnošću Ministarstvo prosvete proverava svaki organizacioni segment procesa državne mature od štampanja testova, njihovog pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, rešavanja  testova, kontrole, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, do mogućnosti elektronskog podnošenja prigovora na rezultate pregledanja testova", kažu u ministarstvu.

Dodaju da se u okviru ovog procesa testira i novi informacioni sistem i portal Moja matura, putem  kog će se u budućnosti obavljati prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljanje e-vežbaonice i materijala za pripremu mature, informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama.

Učenici i roditelji već imaju iskustva sa sličnim softverom, portalom Moja srednja škola, putem koga se danas prati proces završnog ispita na kraju osnovne škole i vrši upis usrednje škole. Za oko 50.000 učenika trećih razreda gimnazija i četvorogodišnjih smerova srednjih stručnih i umetničkih škola koji su danas u okviru ove probe rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, omogućen je uvid u rezultate  testa i ulaganje prigovora naportalu Moja matura, čime se proverava ovaj segment procesa.

Rešenja za današnji test biće objavljena na portalu Moja matura i svim srednjim školama posle 12  časova, a učenici će moći da ulože prigovore po objavljivanju preliminarnih rezultata 5. juna 2023. godine, putem portala.

Više informacija o narednim aktivnostima učenici  mogu pronaći  na portalu  Mojamatura. Državna  matura je reformska aktivnost i instrument je unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja.

Ministarstvo prosvete predložilo je da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija