Društvo

Još nije kraj prijemnim ispitima na fakultetima: Ministarstvo predlaže odlaganje državne mature za dve godine

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

24/05/2023

-

14:31

Još nije kraj prijemnim ispitima na fakultetima: Ministarstvo predlaže odlaganje državne mature za dve godine
Još nije kraj prijemnim ispitima na fakultetima: Ministarstvo predlaže odlaganje državne mature za dve godine - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo presvete predložilo je da se državna matura, koja je trebalo da zameni prijemni na fakultetima, odloži za dve godine. Umesto 2024, kako je planirano, plan je da se polaže 2026. godine, a prvi bi na test izašli učenici koji sada idu u prvi razred gimnazija i srednjih stručnih škola.

To je za Euronews Srbija danas zvanično potvrdio pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević.

On je naveo i da je odlučeno da se proba državne mature, koja je bila zakazana od 31. maja do 2. jun (ove godine) održi u smanjenom obimu. Naime, 31. maja biće samo test iz srpskog jezika, dok su probni ispiti iz matematike i trećeg testa otkazani.

"Tokom nedavno završene javne rasprave o setu prosvetnih zakona bilo je dosta sugestija  i predloga da se državna matura odloži. Oko toga su se usaglasili svi  - Radna grupa za izmene i dopune zakona, sektor za srednje i sektor za visoko obrazovanje Ministarstva prosvete, kao i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji treba da bude nosilac pripreme i realizacije ovog ispita", kaže Blagojević.

Dodaje da je pomeranju državne mature, koja je trebalo da zameni prijemni na fakultetima, doprinelo i to što su se fakulteti kasno izjasnili kako će bodovati državnu maturu i da li će imati dodatni test sklonosti i sposobnosti kandidata.

Budući da se odlaže državna matura, resorno ministarstvo je procenilo da nije neophodno u punom obimu da se odži prva proba opšte, stručne i umetničke mature. U gimnazijama će se održati samo probni test iz srpskog jezika, dok se test iz matematike i treći test po izboru sa liste opšteobrazovnih predmeta otkazuju. 

Takođe, u stručnim i umetničkim školama neće biti drugog testa iz matematike ili izbornog predmeta, kao ni polaganje stručnog, odnosno umetničkog dela mature.

Odlaganje više puta

Ovo nije prvi put da se pomera državna matura. Najpre je trebalo da bude uvedena 2021. godine, ali je pomerena za 2022. godinu, uz obrazloženje da se pomera kako bi je polagali učenici koji srednju školu završavaju po reformisanom programu. Novo pomeranje za još dve godine usledilo je, kako su objasnili iz Ministarstva prosvete, zbog epidemije virusa korona. 

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović smatra da je "razuman i primeren" predlog za odlaganje državne mature.

E-Stock/Dušan Milenković, profimedia

 

"Još puno stvari, procedura i  pravilnika treba pripremiti, a potrebno je do kraja urediti i tehnološku infrastrukturu. Očekivanja su bila da to sve pripremi "Projekat državne mature", koji je u Srbiji bio prisutan od 2019 do 2023, ali to se nije desilo u meri koliko je to neophodno za bezbolno uvođenje mature", rekao je Ranđelović.

Dodaje da je ostalo puno posla do prve mature koja je, kako kaže,  važan korak za sistem i ne sme se uvesti pre temeljne pripreme.

"Proba koja će biti sprovedena krajem maja, daće nam još informacija, potrebnih za najbolje odluke", naveo je on.

Stručna uputstva srednjim školama

Sve srednje škole u Srbiji 8. maja dobile su stručna uputstva za sprovođenje probe državne mature. Tu su bile jasne smernice kako škole moraju da se pripreme za testove, da test iz srpskog jezika štampa i distribuira Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a da škole treba da štampaju testove iz druga dva predmeta.

Sve pripreme privođene su kraju, kada je 22. maja stigao drugi dopis da se testovi planirani za 1. i 2. jun otkazuju, a da će biti samo test iz srpskog jezika.

Direktorka Filološke gimnazije Dragana Ćećez Iljukić kaže da su iznenađeni otkazivanjem dva testa na probi državne mature. 

Tanjug/Rade Prelić

 

"Sve nas je iznenadilo da se otkazuju dva testa. Sve je išlo ka tome da će državna matura biti realizovana i sve smo u školi organizovali. Sve škole su se tako organizovale", rekla je Ćečez Iljukić.

Sa druge strane u Zemunskoj gimnaziji kažu da nisu iznenađeni i da je bilo za očekivati da se tako nešto desi.

"Definitivno još nismo sazreli za državnu maturu. Očito da su u Ministarstvu prosvete uočili da postoje određeni problemi. Test iz srpskog nam ide kao proba gde će biti ispoštovane sve procedure, testovi će stići u zaštitnim kesama", rekao je direktor te obrazovne ustanove Miloš Bjelanović.

On je naveo da je dobro što se otkazuju dva testa probe državne mature zbog dešavanja u OŠ Vladislav Ribnikar.

"Imamo dovoljno pritisaka sa svih strana. Mislim da ovo ne bi prijalo ni deci, ni roditeljima, ni nastavnicima", rekao je on.

Državna matura planirano je da bude ulaznica na fakultete i da zameni prijemni ispit. Većina fakulteta složila se sa tim, dok je jedan broj njih insistirao da se organizuje i dodatna provera sklonosti i sposobnosti kandidata.

Državnom maturom predviđeno je da đaci koji idu u gimnazije polažu opštu matura koja podrazumeva test iz srpskog jezika, matematike i jedan od ponuđenih predmeta sa liste opšteobrazovnih.

Komentari (0)

Srbija