Društvo

Janković: Nasilje nad decom ozbiljan društveni problem

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2023

-

15:35

Janković: Nasilje nad decom ozbiljan društveni problem
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas, povodom obeležavanja Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, da je nasilje nad decom ozbiljan društveni problem, a da je obaveza svih da stvore bezbedno i sigurno okruženje u kome svako dete može da napreduje i gde se njihova prava poštuju, štite i ostvaruju.

Danas je u OŠ "Zdravko Gložanski" u Bečeju održan edukativni skup pod nazivom "Živa biblioteka: Svi smo jednaki pod suncem" kom je prisustvovala i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

"Iako se sve aktivnosti realizuju pod dubokim uticajem ogromne tragedije koja nam se nedavno dogodila u školi Vladislav Ribnikar, svesni smo da je izuzetno važno organizovati u školama radionice kao što je 'Živa biblioteka', jer se svest o toleranciji, ravnopravnosti i nenasilju stiče od najranijeg detinjstva. Osuda i etiketiranje su sveprisutniji u komunikaciji, a 'Živa biblioteka' kroz  lične primere nudi priliku da se stvari sagledaju iz više uglova", rekla je Jankovićeva.

Ona je istakla da je ovo dobar način za promovisanje empatije, razumevanja i poštovanja svih. 

"Razgovor je najbolji način da se bolje razumemo i da se uverimo da su naše predrasude o određenim grupama ljudi često zasnovane na dezinformacijama i neznanju", rekla je Jankovićeva.

Poverenica je ukazala i da su deca u Srbiji, ali i svuda u svetu, izložena različitim oblicima nasilja zbog čega je važno je da se društvo zajednički posveti rešavanju svakog pojedinačnog problema nasilja nad decom.  

"Brojne aktivnosti Poverenika usmerene su ka tom cilju, pa je 2021. godine sačinjen i Poseban izveštaj o diskriminaciji dece u kojem je celo poglavlje posvećeno problemu nasilja nad decom", rekla je Jankovićeva.

Ona je istakla da važnu ulogu u sprečavanju diskriminacije i nasilja nad decom imaju i mladi, zbog čega je Poverenik pokrenuo projekat za obuke vršnjačkih edukatora koji će na svoj način preneti znanja vršnjacima u svom okruženju o prepoznavanju i reagovanju na diskriminaciju i nasilje, a naročito na društvenim mrežama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija