Društvo

U Babušnici u toku sanacija posledica bujičnih vodotokova: Putevi prohodni za terenska vozila, pet sela bez vode za piće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2023

-

09:57

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Promenljivo vreme sa obilnim padavinama koje je Srbiju pogodilo krajem maja i početkom juna u pojedinim delovima zemlje uzrokovalo je poplave. Bujični vodotokovi pričinili su štetu na putnoj infrastrukturi i izazvali probleme u snabdevanju strujom i vodom u opštini Babušnica, koja je 1. juna proglasila vanrednu situaciju.

U opštini Babušnica zbog problema uzrokovanih jakim nevremenom pre nedelju dana mnogo meštana ostalo je bez struje i vode. Pojedini putevi su poplavljeni, a trenutno se radi na sanaciji posledica koje su napravili bujčni vodotokovi.

Marko Stanisavljević, direktor JKP "Komunalac" iz Babušnice, za Euronews Srbija kaže da posledica u vodosnabdevanju i dalje ima.

"Imali smo prekid magistralnog vodovoda Ljuberađa-Veliko Bonjince, trenutno je pet sela bez vode za piće. Opština Babušnica je obezbedila flaširanu vodu koja je dostavljena meštanima. Cev je sanirana i danas očekujemo da krene uredno vodosnabdevanje tih sela", kaže on.

Bujični vodotokovi najveću štetu pričinili su na putnoj infrastrukturi, a prema rečima Stanisavljevića, trenutno su prohodni svi putni pravci za terenska vozila. 

"Ostalo je dosta posla u smislu mogućavanja saobraćaja za putnička vozila. Do sada smo intervenisali na 7-8 lokacija kako bismo omogućili saobraćaj", navodi on i dodaje da su sredstva obezbeđena iz budžeta opštine za hitne intervencije, ali da se tačna procena štete još uvek ne zna.

Prema njegovim rečima, najbitnije je da u ovoj situaciji nisu bili ugroženi životi ljudi i njihova imovina. 

"Ovog puta su bujični potoci napravili najveću štetu na putnoj infrastrukturi. Prošle godine je JP Srbija vode uradilo čišćenje rečnog korita reke Lužnice tako da ovoga puta nismo imali problem sa izlivanjem reka", objašnjava Stanisavljević.

U opštini Babušnica vanredna situacija je uvedena 1. juna, a i mnoge druge opštine na jugu Srbije su imale problema. U opštinama Aleksandrovac, Brus, Vrnjačka Banja, ali i u okolini Aleksinca štetu su pretrpeli i građani.

Kako je došlo do poplava - preti li opasnost i narednih dana? 

"Ove bujične poplave su vezane za brdsko planinske predele zbog konfiguracije terena, a pljuskovi su redovna pojava, nije ništa to novo, jedino sad ovog juna imamo nešto učestaliju pojavu jačih pljuskova za razliku od prethodna dva leta kada su bili duži sušni periodi", kaže za Euronews Srbija meteorolog Nedeljko Todorović. 

Todorović objašnjava da su građani zbog izvesne nepripremljenosti na terenu pretpreli štetu, mada napominje da je ovakve nepogode teško i predvideti. 

"Najnepovoljnije je to što su na mnogim mestima uz vodotokove izgrađeni i objekti, a naravno priroda traži svoj prostor da diše, reke traže svoj prostor da prolaze i samim tim dolazi do izlivanja i plavljenja objekata, njiva, voćnjaka. Međutim, to ništa nije novo, ovakvoj situaciji smo mogli da svedočimo godinama unazad", rekao je Todorović. 

Euronews

Kako kaže, vodostaji velikih reka u Srbiji za sada su stabilni, iako su vodostaji reke Save i Dunava porasli pre deset dana. 

"Dosegnuti su nivoi koji se definišu kao redovna odbrana od poplave - što znači samo nadzor nad nasipima i redovno praćenje promene vodostaja. Izlivanja nema i ne bi trebalo da ih bude u ovoj situaciji. Inače, poznato je da su velike reke kod nas, Sava i Dunav, u najvišem vodostaju u julu mesecu, što znači da su kod nas problem samo bujične poplave nastale usred jakih lokalnih pljuskova", dodaje Todorović. 

RHMZ ​je najavio rast vodostaja malih i srednjih vodotokova, a na pitanje da li nam zbog toga preti opasnost narednih dana, Todorović odgovara da je tako nešto teško predvideti. 

"Definisano je generalno za te manje vodotokove, ali grmljavinski oblaci koji daju jake pljuskove u kratkom periodu, teško je predvideti, kao i lokaciju na kojoj će biti sutra, pa čak i danas popodne", kaže Todorović. 

Ipak, kaže da se zna kako će ih možda više biti u Vojvodini, kao i na jugu i zapadu Srbije, gde je naglašena velika verovatnoća za lokalnu pojavu bujičnih poplava. 

"Ali njihovo prognoziranje je moguće tek kada ti oblaci nastanu, a oni se razviju u roku od nekih desetak minuta, a onda tek radarskim posmatranjem može da se prati njihov intenzitet i kretanje, i neposredno pred. Nažalost, to je relativno kratki rok da se kaže u kojim mestima bi bio neki obilniji pljusak", ističe Todorović. 

Zbog toga, smatra da bi na trebalo raditi na preventivi, obezbeđivanju nasipa, kao i da je neophodno objekte odstraniti od blizine reke. 

Donose li obilne količine padavine sa sobom nešto pozitivno?  

Todorović navodi kako ima i dobrih strana u količini padavina koje trenutno imamo u Srbiji. 

"Prvo, akumulaciona jezera su napunjena, za razliku od prošle godine kada je u njima bila izuzetno mala količina vode, bio je sušni period, to je velika povoljnost pošto će biti vode za proizvodnju struje. Druga stvar, ova količina padavina, mada pravi štetu, povoljna za je  poljoprivrednike, voćare i za rod", ističe Todorović. 

Smatra da je ukupna dobit koju ćemo imati, daleko veća od trenutne štete. 

"Ono malo štete što ima, to je danak prirodi koji, uslovno rečeno, mora da se plati. Povoljnije je da bude kiše, pa čak i ovako obilnih pljuskova, nego da imamo sušni period", rekao je Todorović. 

Što se tiče dugoročne vremenske prognoze, Todorović kaže da nas do 20. juna očekuje ista vremenska situacija kada su u pitanju promenljivo vreme, kiša, pljuskovi, kao i grmljavina - pojave koje možemo da očekujemo naročito popodne.

"Ponegde se očekuju nepogode sa velikom količinom padavina, kratkotrajnim olujnim vetrom, gradom.Kao posledica toga, opet će biti bujičnih poplava u manjem broju mesta, pre svega u brdsko planinskim predelima", rekao je Todorović. 

Takođe, dodaje da nas posle 20. juna očekuje blagi porast temperature, pa ćemo do kraja juna verovatno imati nekoliko dana sa temperaturom do 30 stepeni, uz lokalne pljuskove i grmljavinu. 

Komentari (0)

Srbija