Društvo

Prosvetari o najavljenim povećanjima zarada: "Potez koji je bio neophodan jer su plate daleko ispod republičkog proseka"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2023

-

08:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prosvetni radnici od 1. septembra mogu računati na povećanje zarade od 5,5 odsto. Već u decembru, najkasnije u januaru predstavnici vlasti najavili su dodatno povećanje od 10 odsto. Prema računici Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije septembarska plata nastavnika sa sedmim stepenom stručne spreme i punim fondom časova biće 78.801 dinara, što je povećanje za oko 4.100 dinara.

Sa još jednim povećanjem koje je najavljeno za kraj godine, eventualno januar naredne, imaće platu 86.000 dinara. To je povećanje od 11.317 dinara u odnosu na platu koju dobijaju danas (74.683 dinara). Računica se odnosi na startnu zaradu prosvetara, sa sedmim stepenom stručne spreme i punim fondom časova. 

Valentina Ilić iz Sindikata prosvetnih radnika kaže da je povećanje bilo neophodno jer su plate u prosveti daleko ispod republičkog proseka što je, kako navodi, jedinstven slučaj ne samo u regionu već u celoj Evropi. 

"Nakon nemilih dešavanja u maju, mi smo očekivali da će država u okviru stvaranja pozitivnije atmosfere u školama sigurno preduzeti nešto po pitanju povećanja plata. Ovo povećanje u prvom koraku, od 5,5 odsto, će nešto popraviti položaj prosvetnih radnika. Međutim, sigurno ćemo do decembra biti ispod republičkog proseka. Mi smo u petak poslali zahtev da se potpiše protokol o dinamici isplate i povećanju plata. Nismo dobili nikakav odsgovor nadležnih", rekla je Ilić za Euronews Srbija.

Navodi da je u prosveti ogroman problem što postoje tri različite cene rada, a da najnižu cenu imaju zaposleni u visokom obrazovanju. Do disproporcije je, kako kaže, došlo 2014. godine kada su svim zaposlenim u javnim službama plate smanjene za 10 posto, a onda su nejednako podizane. Kada su predstavnici vlasti najavljivali povećanje plate u prosveti nisu pomenuli visoko obrazovanje, već samo zaposlene u školama, vrtićima, studentskim domovima, đačkom smeštaju.

Da li će biti povećanja za visoko obrazovnje?

"Obratili smo se i Vladi Srbije i predsedniku države da visoko obrazovanje nije navedeno. Da li su oni deo obrazovnog sistema ili nisu? Cenu rada u svim sektorima obrazovanja treba ujednačiti, pa tek onda ići na procentualno povećanje plata", rekla je Ilić.

Objašnjava da godinama unazad ne postoji socijalni dijalog oko povećanja zarada, već da se ta odluka jednostrano donosi.

profimedia

 

"U Kolektivnom ugovoru koji smo potpisali sa državom stoji da sindikati učestvuju u dijalogu oko cene rada. Taj dijalog se samo formalno odvija, a zapravo sindikati nemaju nikakvog učešća u celom procesu", istakla je Ilić.

Sa početkom nove školske godine očekuje sistematičnije promene. Smatra da je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja preobiman i da mora da se menja. 

"Što se tiče bezbednosti mi smo na to skretali pažnju i protestima. Unazad nekoliko godina dešavali su se nemili događaji, bilo je napada na nastavnike. Međutim, nikakve mere nisu primenjene. Mi smo menjali Protrokol o sprovođenju vaspitno- disciplinskih mera, gde je navedeno da naknada na platu nastavnika povećava sa 4 na 7 odsto. Do sada se ništa nije desilo. Odeljenske starešine moraju da budu plaćenje za posvećen rad sa decom", istakla je ona.

Navodi i da su odeljenaj u školama ogromna i da su tražili da se smanji broj dece. 

"Možda bi tada bila bolja bezbednost dece i dijalog između nastavnika i učenika.Ostaje do septemnbra da vidimo da li će se nešto dogoditi i da li će vlada konačno imati sluha za ono što sindikati, kao predstavnici zaposlenih traže", navela je ona.

Stojaković: Prosveta motor razvoja svake države

Dušan Stojaković, urednik rubrike ekonomije u Večernjim novostima kaže da je za svaku pohvalu briga o prosveti, jer je ona "motor razvoja svake države".

"Iskreno se nadam se da je ovo samo početak poboljšanja materijalnog statusa prosvetnih radnika. Na žalost bili smo svedoci da su u proteklim decenijama oni dobijali etikete 'prosvetni jadnici'. Sa ovim povećanjem biće izjednačeni sa republičkim prosekom", kaže Stojaković za Euronews Srbija.

Euronews

Prethodna povećanja plate prosvetni radnici nisu mnogo osetili, zbog inflacije. Ukoliko se uzme u obzir da je hrana poskupela 24 odsto, povećanje plate nije mnogo pomoglo, samo je olakšalo da se preživi. 

"Dobri signali su što je došlo do blagog pada cena. Kada dođe povišica mislim da će ipak imati više novca u novčanicima", rekao je Stojaković.

Navodi da ga je plašilo što je došlo do pada potrošnje, jer bi to moglo da znači da neće biti dovoljno novca u budžetu, ali ohrabruje da je u prvih pet meseci naplaćeno 85 milijardi više javnih prihoda. 

Smatra da Srbija ne spada u zemlje koje su prezadužene.

"Računa se da sve zemlje ispod 60 odsto javnog duga dobro rukovode svojim ekonomijama. Mi smo 51-52 odsto. Bilo bi dobro da se ne zadužujemo dodatno, najavljeno je da nećemo. Novac je danas veoma skup. Prošle nedelje NBS je podigla referentnu kamatnu stopu, to znači da će krediti biti skuplji", naveo je Stojaković.

Komentari (0)

Srbija