Društvo

U Pančevu oboren rekord u dobrovoljnom davanju krvi: Prijavilo se 110 građana, krv dao 91 dobrovoljac

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2023

-

13:58

U Pančevu oboren rekord u dobrovoljnom davanju krvi: Prijavilo se 110 građana, krv dao 91 dobrovoljac
U Pančevu oboren rekord u dobrovoljnom davanju krvi: Prijavilo se 110 građana, krv dao 91 dobrovoljac - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Pančevu je za vikend organizovana do sada najuspešnija akcija dobrovoljnog davanja krvi, gde se više od 100 građana prijavilo da da krv na humanitarnoj akciji "Ispružite ruku za život".

"Od 110 prijavljenih na dva punkta, 91 je mogao da da krv", saopštili su iz Crvenog krsta Pančevo, povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Sekretarka Crvenog krsta Pančeva Milica Todorović je rekla da Crveni krst nastoji da sačuva zdravlje dobrovoljnih davaoca krvi koji, prema njenim rečima, imaju najdragoceniju ulogu u našem društvu.

"Dobrovoljni davaoci krvi su najmanja, ali najhumanija porodica, ljudi koji ne traže ništa, a za uzvrat daju svoju krv, ono što ne može da se kupi novcem”, istakla je Todorović i dodala da su Pančevci i Pančevke pokazali da su humani građani i građanke i da se rado odazivaju na akcije.

Osim Pančevaca, akciji koju je organizovalo Udruženje obolelih od multiplog mijeloma Srbije, a uz podršku Crvenog krsta Pančevo i Zavoda za transfuziju Vojvodine su se pridružili i davaoci iz Beograda, Vršca, Smedereva i Kovina.

"Na ovaj način želeli smo da se odužimo svim dobrovoljnim davaocima koji redovno daju krv, a čiji smo mi, oboleli od multiplog mijeloma, primaoci. Zahvaljujući svim tim ljudima velikog srca mi primamo naše terapije, kroz transfuziju matičnih ćelija i transfuziju krvi", rekla je predsednica Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije Snežana Doder.

Doder se zahvalila Crvenom krstu Pančevo i Zavodu za transfuziju Vojvodine, bez kojih kako je rekla, ideja Udruženja ne bi bila ostvarena, kao i svim prijateljima i partnerima, lokalnim privrednicima i velikim srpskim kompanijama koji su podržali organizaciju panela i radionica za dobrovoljne davaoce i članove Udruženja.

Transfuziološkinja Radmila Railić Ristovski navela je da život obolelih od multipolog mijeloma zavisi i od dobre volje građana koji daju krv.

"Ako krvi ima dovoljno bezbedni smo svi, bezbedni su naši najbliži. Nije dovoljno davati krv samo kada nas pozovu da je damo", rekla je Railić Ristovski.

Humanitarnu akciju su podržali brojni lokalnii preduzetnici, ali i velike srpske kompanije, zaključili su u saopštenju Crvenog krsta Pančevo.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija