Društvo

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: U kojim gradovima i opštinama su se stanovnici najviše istakli po humanosti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2023

-

15:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U paviljonu "Cvjeta Zuzorić" obeležava se Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi. Na današnjoj svečanosti biće uručena priznanja u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi.

Marija Čukić iz Crvenog krsta Srbije kaže da su gosti današnjeg skupa predstavnici opština i gradova koje su ostvarile najbolje rezultate u dobrovoljnom davalaštvu krvi, kao i nagrađeni učenici na konkursu "Krv život znači".

"Ovo je prilika da se zahvalimo svima koji su najviše doprineli u davalaštvu krvi i da podstaknemo i druge da daju krv", navela je ona za Euroews Srbija.

Ona je dodala da su se po pitanju dobrovoljnog davanja krvi najviše istakli tri grada i osam opština  Srbiji.

"Tri najhumanij grada u Srbiji su: Požarevac, Pirot i Vranje. Što se opština tiče: Lazarevac, Štrpce, Despotovac, Bačka Palanka, Inđija, Babušnica, Preševo, Obrenovac", rekla je Čukić.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi uspostavljen je 2005. godine sa ciljem da ukaže na značaj tog humanitarnog čina, ali i velike napore kojima su izloženi zdravstveni radnici.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Saša73

13.06.2023 16:50

Kao višestruki davalac mislim da je redovno učeće u akcijama transfuzije najmanje što možemo da učinimo za opšti interes. Imamo dobru priliku da dokažemo svoj istinski patriotizam. Krv služi bolesnima da ozdrave. Ponosan sam što mogu da pomognem.

Srbija