Društvo

Jesmo li svedoci napada na glumce ili političkog odgovora na politički angažman

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/06/2023

-

21:51

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od Jelene Karleuše, preko nekoliko poslanika Srpske napredne stranke, do naslovnih strana tabloida - tako su tekli napadi i uvrede na račun glumaca koji su podržali proteste protiv nasilja koji se u Beogradu odvijaju već nekoliko nedelja unazad. 

Sve se nastavilo i na društvenim mrežama u vidu pretnji glumcima. Pojavili su se i spotovi u kojima se 46 dramskih glumaca targretiraju kao "rušitelji države i ustavnog poretka". Mada Ustav Srbije garantuje slobodu mišljenja i izražavanja, glumci su na sve ovo odgovorili tužbama, izjavama za medije i čitanjem proglasa u pozorištima. 

Zahtevi koji su građani, koji su izašli na ulice glavnog grada, postavili vlasti su važniji i dosta značajniji od niskopolitičkih udaraca. Oni su pre svega reakcija na nasilje koje izvesno vreme postoji u društvu i koje je eskaliralo maskarima koji su se desili početkom maja u osnovnoj školi na Vračaru i mestima oko Mladenovca, saglasne su gošće Euronews centra glumica Ljubinka Klarić i profesorka fakulleta Dramskih umetnosti Milena Dragićević Šešić. 

One ukazuju na to da je, pored obračuna s nasiljem koje je dominantno u svim sferama društva potrebno raditi i na poboljšanju sistema vrednosti u društvu, koji je prema njihovom mišljenju, dosta izašao iz okvira pristojnosti. 

Prof. Dragićević Šešić navodi da rijaliti suštinski nisu problem, već je problematično sve ono što iz njih proisitče.

"Rijaliti postoji svuda u svetu, to nije problem. Problem je što su ti iz rijalitija u svetu nisu heroji. Kod nas postaju. Dešavalo se da se rijaliti na određen način kod nas povezuju i sa Skupštinom i političarima i to je ono što je loše i što je problem. To treba da budu dva odvojena sistema", rekla je ona.

Klarić navodi da je suština svega u balansu i da je problem rijaitija, koji jeste na spisku zahteva, upravo u tom poremećenom sistemu vrednosti.

"Ne možete da ga ukinete, jer to donosi novac. Vlast nije odogorna za ono što se emituje, već narod to bira da gleda. Ako smatrate da to ne treba da gledate, promenite kanal", rekla je ona.

Čitavu emisiju pogledajte u videu na početku teksta.

 

Komentari (1)

Radiša

15.06.2023 12:32

Ko hoće u politiku mora da zna šta politika nosi, ili da se ne "hvata u kolo"!

Srbija