Društvo

Uprava Pravnog fakulteta: Naša ustanova da ostane izvan dnevne politike

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2023

-

13:39

Uprava Pravnog fakulteta: Naša ustanova da ostane izvan dnevne politike
Pravni fakultet - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Uprava Pravnog fakulteta saopštila je da osuđuje svaku politizaciju Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i da ta ustanova treba da ostane izvan dnevne politike.

Ovaj fakultet je respektabilna naučna ustanova koja postoji više od 200 godina i čiji je zadatak obrazovanje pravnika, što podrazumeva izvođenje nastave, ispita i bavljenje naučnim radom, navodi se u saopštenju Uprave fakulteta.

Oni navode da zbog toga Pravni fakultet, kao institucija od najvišeg nacionalnog značaja, treba da ostane izvan dnevne politike, navodi Uprava fakulteta.

"Još od Velike škole Dositeja Obradovića, naš cilj bio je i ostaje obrazovanje mladih ljudi koji će raditi na građenju i održavanju ustanova srpske države. U ovom trenutku Pravni fakultet je fokusiran na ispitni rok koji je u toku i na predstojeći upis novih studenata", stoji u saopštenju Uprave.

Oni ocenjuju i da iako bi mnoge izjave mogle da budu zaštićene slobodom govora, u trenutnim prilikama kada se društvo još uvek nosi sa posledicama duboko traumatičnih događaja, trebalo bi posebno voditi računa o mogućim posledicama svake izgovorene reči.

"Ugledu Pravnog fakulteta naročito škode nepotkrepljene tvrdnje o nesavesnom obavljanju profesorskog akademskog poziva", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Pravni fakultet je od svog nastanka do danas uvek imao profesore sa različitim političkim uverenjima i negovao je pluralizam mišljenja, što nikada nije negativno uticalo na samu instituciju.

"Negovanjem kvalitetnog pravnog obrazovanja i kritičke naučne razmene mišljenja postali smo najkvalitetniji pravni fakultet u zemlji i regionu, deo prestižnog Univerziteta u Beogradu koji se nalazi među 500 najboljih univerziteta na celom svetu", istaknuto je u saopštenju.

Podsetimo, profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović bio je jedan od govornika na šestom protestu "Srbija protiv nasilja" 9. juna, a više od 1.100 studenata i аlumnista Pravnog fakulteta u Beogradu potpisalo je onlajn peticiju podrške profesorui osudilo izjave koje su izrečene protiv njega.

Komentari (0)

Srbija