Društvo

Vladiković: Za poplave krive padavine, ali i to što se kanali ne čiste redovno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2023

-

15:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U našu zemlju stigao je jak ciklon koji je doneo intenzivne padavine na području jugozapadne, zapadne, centralne i jugoistočne Srbije, rekao je u razgovoru za Euronews Srbija hidrolog RHMZ-a Dejan Vladiković. On kaže da će se padavine nastaviti i u naredna 24 sata na tim područjima sa novih 20 do 30 milimetara kiše, kao i da će intenzitet padavina jačati na istoku i jugoistoku zemlje.

Navodi da je danas ozbiljna hidrološka situacija na području Velike Morave i njenih pritoka od Varvariona do Smederevske Palanke.

"Hidrološki modeli kažu da se očekuje porast vodostaja i na području Mlave, Peka i Crnog Timoka. Mi smo izdali upozorenja - na području Istočne Srbije je crveni meteoalarm, a što se tiče hidroupozorenja to je narandžasti alarm. Date su i napomene gde će sve doći do prevazilaženja upozoravajućih novoa i izlivanja manjih bujičnih vodotoka", naveo je Vladiković.

Objašnjava da su uzroci poplava velike količine padavina, ali da ima i propusta u radu lokalnih samouprava jer se ne održavaju i ne čiste kanali.

"U periodu smo godine kada su intenzivne padavine, nisu to postepene zimske padavine. Manji vodotoci su u nadležnosti lokalnih samouprava, te postoje propusti na lokalnom nivou što se tiče čišćenja kanala. To se dešavalo i ranije, to se sada ponavlja. Iz ovog se mora izvući pouke. Moraju se primenjivati jače kaznene mere ukoliko se ne pridržavaju propisa", kaže Vladiković.

Upitan šta država može da uradi da se ovakve situacije ne bi ponavljale, hidrolog kaže da država može da pojača inspekcijski nadzor.

"Urađeno je dosta što se tiče sistema najave poplave, ali mora još da se radi na edukaciji. Od RHMZ kreću najave padavina i mogućih poplava prema Sektoru za vanredne situacije, javnim preduzećima, lokalnim samoupravama, ali uvek negde zapne... Potrebna je stalna edukacija i stalni rad na lokalu- da nema nelegalne objekte, da nema otpada i da se jačaju erozione mere", rekao je on.

Smatra da je sada jedino moguće raditi na sanaciji štete, gde je potrebno evakuaciji i spasavanju stanovništva, ali i da se sa lokalnom mehanizacijom pomogne Sektoru za vanredne situacije. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija