Društvo

U Institutu za majku i dete lečeno 50 mališana sa težim oblikom kovida

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

19/05/2021

-

16:16

U Institutu za majku i dete lečeno 50 mališana sa težim oblikom kovida
U Institutu za majku i dete lečeno 50 mališana sa težim oblikom kovida - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Tokom epidemije virusa korona u Institutu za majku i dete lečeno je oko 50 mališana sa težom kliničkom slikom kovida 19, neki od njih imali su i najtežu formu bolesti – multisistemski inflamatorni sindrom ili post-kovid sindrom.

Nekoliko njih još se oporavlja u toj zdravstvenoj ustanovi. Virus je kod njih pokrenuo autoimuni proces gde su obuhvaćeni mozak, srce, pankreas, bubrezi, jetra, zapravo svi organi.

U toj ustanovi lečena je i devojčica koja je imala hemiparezu, oduzetost jedne strane tela kao posledica infekcije koronavirusom.

"Da bi se razvio multisistemski inflamatormi sindrom potrebna je neka genetska predispozicija na infekciju koronavirusa. Klinička slika se ispoljava odloženo, četiri do pet nedelja nakon što je dete bilo zaraženo. Zapravo virus pokrene autoimunii proces koji zahvati sve organe“, kaže za Euronews prof. Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete.

Navodi da su sva deca koja su imala multisistemski inflamatorni sindrom dobro, ali da se još uvek oporavaljaju od posledica.

Vukomavić, koji je inače pedijatar-kardiolog, objašnjava da će deci koja su imala srčane probleme zbog virusa korona biti urađen snimak srca da se vidi da li je bolest ostavila ožiljke ili neke promene na srcu.

Virus korona jeste češće napadao odrasle, ali ni deca nisu bila potpuno zaštićena. U SAD je tokom 2020. godine zabeleženo ukupno 1.659 slučajeva multisistemskog inflamatornog sindroma, a čak 26 dece je od toga umrlo.

U januaru je u Zagrebu preminuo jedanaestogodišnji dečak za koga se pretpostavlja da je u pitanju post-kovid sindrom.

Simptomi ovog sindroma su otežano disanje, visoka temperatura duže od 24 časa, konstantan bol u grudima, stanje konfuzije, bolovi u stomaku, povraćanje i dijareja, osip na koži, crvenilo očiju, crvenilo i otok šaka i stopala.

Komentari (0)

Srbija