Društvo

Pašalić: Izbeglicama pokazati solidarnost, omogućiti im integraciju i dostojanstvo

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2023

-

11:12

Pašalić: Izbeglicama pokazati solidarnost, omogućiti im integraciju i dostojanstvo
Zoran Pašalić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da su prihvat i zbrinjavanje izbeglica sa ratom zahvaćenih područja postali daleko složeniji i komplikovaniji s obzirom da se oni duže zadržavaju u Srbiji za razliku od prethodnog perioda kada su samo prolazili kroz našu državu.

On je povodom 20. juna Svetskog dana izbeglica, rekao da iako samo mali broj njih traži azil, u Srbiji ostaju i po nekoliko meseci ili godina i da zato tim ljudima treba omogućiti integraciju, dostojanstven život, pružiti pomoć, pokazati solidarnost, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

"Položaj izbeglica sa Bliskog Istoka i Afrike u Srbiji je veoma kompleksan pri čemu su u posebnom riziku žene i deca bez pratnje i ostale ranjive grupe, zato priliku da se podigne svest o njihovim pravima, humanitarnim potrebama i važnosti rešavanja problema izbeglica moramo koristiti svaki dan", rekao je Pašalić.

On je istakao i da Srbija i njeni građani imaju duže i veće iskustvo u prihvatu izbeglica sa ratom zahvaćenih područja od bilo koga u svetu s obzirom da već više decenija pružaju pomoć i utočište svima onima koji beže iz sopstvene zemlje tražeći sigurnost i razumevanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija