Društvo

Red kiše, red sunca: Vreme nestabilno sve do petka, ne odlažite kišobrane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2023

-

07:29

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Danas nas očekuje red sunca, pa red kiše. Nakon par sunčanih dana, ponovo nas je zahvatio kišonosni talas, a promena vremena ovog puta stiže nam iz Đenove. Jaki pljuskovi i vetar uticaće na pad temperature, pa će maksimalna dnevna biti u intervalu od 27 do 29 stepeni u hladu.

"U pitanju je vazduh koji do nas stiže preko vodene površine, što znači da je veoma bogat vodenom parom, a to dalje znači obilne padavine", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije upalio je u istočnom i južnom delu viši stepen upozorenja - narandžasti meteoalarm. Time se upozorava na grmljavine, ali i na to da za vrlo kratko vreme može pasti veća količina kiše, odnosno više od 20 litara po metru kvadratnom za period od tri sata. 

Jaku kišu i pljuskove očekujemo u ranim poslepodnevnim satima, ponegde već oko podneva kada će malo i zagrmeti. Najintezivnije padavine očekuju se na jugu oko 14 i 15 sati. 

Dolazak fronta, osim osveženjem, praćen je promenom pravca vetra. U narednim satima duvaće umeren, povremeno u Negotinskoj Krajini i pojačan jugoistočni vetar.

"Narednih dana čekaju nas kiša i pljuskovi, kao i grmljavine - oni će nas pratiti sve do petka.  Nakon toga sledi razvedravanje, više sunca, ali ne i otopljenje. Pevi toplotni talas u julu očekuje se sredinom meseca", zaključuje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija