Društvo

"Ulazimo u topliji deo jula": Još danas moguća kiša, slede temperature do 35 stepeni i tropske noći

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2023

-

07:58

"Ulazimo u topliji deo jula": Još danas moguća kiša, slede temperature do 35 stepeni i tropske noći
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon par dana sa obilnim pljuskovima, na red je došla stabilizacija i prvi toplotni talas ovog jula, a isključeni su i svi meteoalarmi. Biće nešto svežije nego juče, sa temperaturom od 26 do 30 stepeni u hladu.

"U danu pred nama biće kiše koja će rashaditi vazduh. Očekujemo je uglavnom u južnom delu zemlje, kao i na krajnjem istoku, na samoj granici sa Bugarskom. Dodatan osećaj svežije pružiće nam i vetar, jer će u narednim satima duvati pojačan severozapadni, koji će oslabiti u večernjim satima", kaže meteorolog i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Od danas ulazimo u topliji deo jula. Na temperaturnoj mapi vidi se priliv veoma tople vazdušne mase sa juga koja će nas od nedelju uvesti u prvi julski toplotni talas.

Tanjug/Zoran Žestić, Rade Prelić

 

"Pre svega, pod toplotnim talasom se podrazumeva period od najmanje pet dana u kome se maksimalna temperatura ne spušta ispod 30. podeljka a jutarnja ispod 20. Ovaj toplotni talas biće okarakterisan kao dugotrajan, počeće u nedelju 9. jula i trajaće sigurno do 25. jula, a možda i duže od toga. Neće biti tako intenzivan", kaže Lazarević. 

Tropske noći i dugotrajan toplotni talas

Dodaje da temperatura neće prelaziti 35 stepeni, ali će zbog dužine talasa biti težak naročito meteoropatama. Situaciju će dodatno otežati tropske noći, naročito u većim gradovima gde se temperatura neće spuštati ispod 20 stepeni. Takođe, neće biti ni kiše, a ni jakog vetra koji bi rashladili vazduh.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Za vikend i početkom naredne sedmice, očekuje nas pravo letnje vreme. Biće sunčano, suvo i mirno. Šanse za kišu ne postoje, tako da, nakon današnjeg dana slobodno odložite kišobran bar na deset dana, a možda i duže od toga", zaključuje Lazarević.

Komentari (0)

Srbija