Društvo

Obavljena prva transplantacija bubrega u Tiršovoj, desetogodišnjem dečaku organ donirala majka

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2023

-

17:52

Obavljena prva transplantacija bubrega u Tiršovoj, desetogodišnjem dečaku organ donirala majka
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj danas je obavljena prva transplantacija bubrega, a tim hirurga predvodili su stručnjaci iz Londona.

Transplantacija je izvedena desetogodišnjem dečaku, a organ je donirala njegova majka. Načelnik odeljenja hemodijalize Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Brankica Spasojević rekla je za Tanjug da dečaku sada sledi potpuno novi život.

"Trenutno smo svi srećni, jer je transplantiran naš dugogodišnji pacijent, dečak koji ima deset godina, koji se razboleo pre sedam godina i koji je pet godina proveo na peritoneumskoj dijalizi. On ima sreću, i mi zajedno sa njim, da ima živog donora. Njegov kvalitet života će biti neuporedivo bolji u odnosu na svih ovih pet godina provedenih uz aparat za dijalizu, brojne kontrole, gomilu lekova koje pije i sada sledi jedan potpuno novi život kome se svi radujemo", rekla je Spasojević.

Operaciju su izveli hirurzi iz Londona Nikos Kesaris i Joanis Lukopulos, kao i srpski hirurg Vlada Radlović. 

Kesaris je rekao da je bio zadužen da pomaže i usmerava srpskog hirurga da bi operacija prošla dobro.

"Današnja operacija je prošla odlično, urađena je laporaskopska eksplantacija bubrega, detetu je stavljen bubreg, koji je već počeo da funkcioniše u sali na operacionom stolu", rekao je Radlović.

Hirurg Joanis Lukopulos rekao je da je njegov posao bio da bezbedno izvadi bubreg iz majke.

"Mi hirurzi moramo da damo sve od sebe da bude što manje bola. Obavili smo hirurški zahvat sa minimalnom invazivnošću. Kolega i ja smo radili istovremeno, pa je dete dobilo bubreg odmah nakon što je izvađen iz majke. Sve je prošlo veoma dobro", naveo je Lukopulos.

Direktor Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj Siniša Dučić istakao je da je dolazak hirurga iz "Grejt Ormond Strit" bolnice iz Londona organizovao Republički fond za zdravstveno osiguranje i iskazao zahvalnost Fondu i državi.

"Ono što je dobra strana jeste i što deca neće morati da idu van naše zemlje da budu transplantirana, a i roditelji su tu. Naši hirurzi, anesteziolozi i nefrolozi na licu mesta uče, a pored toga dogovor je i da odlaze na dalju edukaciju u Englesku", izjavio je Dučić.

Jedan od članova tima stručnjaka iz Londona je i nefrolog i specijalista dečije transplantologije Jelena Stojanović. Ona je podsetila da je program edukacije počeo još pre nekoliko godina i da je ideja bila da se edukacija obavlja na terenu, odnosno u bolnici u Tiršovoj.

Kako je rekla, današnja opercija je bila tek prva i očekuje da će ponovo doći i pomoći edukaciju, kako hirurga, tako i medicinskog osoblja u Tiršovoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija