Društvo

Snažno nevreme na severu Srbije: Grad pogodio Apatin i Vrbas, kiša u Somboru, RHMZ izdao upozorenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS, Tanjug

13/07/2023

-

21:04

Snažno nevreme na severu Srbije: Grad pogodio Apatin i Vrbas, kiša u Somboru, RHMZ izdao upozorenje
Đina Nedović - Copyright Đina Nedović

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje na vremenske napogode za područje Srednje-Bačkog i Srednje-Banatskog okruga u vidu jakih pljuskova sa grmljavinom i gradom, a neke gradove već je pogodilo snažno nevreme koje je nanelo i materijalnu štetu.

"U narednih sat vremena očekuje se premeštanje jake konvektivne oblačnosti iz oblasti srednje Bačkog okruga ka srednjem Banatu, odnosno okoline Zrenjanina i Žitišta, a zatim dalje na istok ka Rumuniji, koja će uslovljavati jake pljuskove sa grmljavinom, veliku količinu padavina (20 do 40mm za veoma kratko vreme, a u zoni najintenzivnijih pljuskova lokalno i više), olujni vetar i pojavu grada", navodi se u saopštenju RHMZ-a.

RHMZ ja najavio i da je na području Beograda i šire okoline uveče moguća pojava kratkotrajno intenzivnih pljuskova sa gradom i olujnim vetrom.

"Na području Beograda i šire okoline u toku noći moguća je pojava kratkotrajno intenzivnih pljuskova sa gradom i olujnim vetrom", dodali su.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Nevreme koje je najavljeno posle najtoplijeg dana ovog leta već je stiglo na sever Srbije. U Somboru je padala kiša, uz grmljavinu i slab vetar, piše RTS. Grad veličine manjeg oraha padao je u Apatinu desetak minuta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Takođe, jako nevreme pogodilo je i Vrbas, kao što je prethodno i bilo najavljeno. Kako javljaju mešani, u Vrbasu je pričinjena velika materijalna šteta.

Meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj kaže za RTS da je procenjeno da udari olujnog vetra mogu prelaziti 20 metara u sekundi ili 70 kilometara na sat u zoni najintenzivnijih pljuskova. On je dodao da je upravo zbog toga na snazi  narandžasti meteoalarm.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Što se druge dekate jula tiče, iz RHMZ-a dodaju da će u Beogradu biti jako toplo. U petak će, navode, temperatura biti u kratkotrajnom padu za pet do sedam setpeni Celzijusa, dok je za dane vikenda predviđeno da se temperatura kreće od 30 do 35 stepeni. Za početak naredne nedelje očekuje se da temperatura bude u rasponu od 37 do 39 stepeni.

Snažno nevreme pogodilo Sloveniju, stabla padala na ulice

Danas je veći deo Slovenije pogodilo je snažno nevreme, neka mesta ostala su bez struje, stabla su padala na ulice, a neke od njih su i zatvorene, piše slovenski "Dnevnik". Jak vetar rušio je stabla, a padao je i grad. Ponegde su zbog posledica nevremena zatvorene lokalni i državni putevi, a hiljade domaćinstava ostalo je bez struje.

Najjači udari vetra prelazili su 100 kilometara na sat, a vreme se do popodneva nije smirilo.
Prema dosadašnjim podacima slovenog Centra za informisanje, najsnažnije nevreme bilo je u Pomurju, a o poplavljenim objektima, brojnim srušenim stablima i nestanku struje javljaju i iz Gorenjske, Koruške, Štajerske i Primorske. U Gorenjskoj su dve osobe povređene, navodi Hina. 

Jak vetar srušio je veliki broj stabala, od kojih su neka pala na privatna vozila, objekte, dalekovode, uzrokujući jedan požar i više nestanaka struje. Oštećeni su brojni krovovu i poplavljeni mnogi podrumi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija