Društvo

Perišić: Radnici mogu anonimno prijaviti rad na suncu i visokim temperaturama

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2023

-

14:32

Perišić: Radnici mogu anonimno prijaviti rad na suncu i visokim temperaturama
Perišić: Radnici mogu anonimno prijaviti rad na suncu i visokim temperaturama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić izjavio je da bez obzira na smernice za rad na visokim temperaturama na otvorenom, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu nalaže poslodavcima da radnicima obezbede bezbedno radno mesto i radnu sredinu koja ne ugrožava zdravlje, kao i da radnici mogu anonimno da prijave rad na suncu i vrućini.

"Postoje smernice na sajtu našeg Ministarstva kada je u pitanju rad na visokim temperaturama. Osim toga neophodno je podsetiti građane da je Vlada Srbije 2007. godine usvojila preporuke za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama", rekao je Perišić za Tanjug.

Dodao je da se pri temperaturama iznad 36 stepeni, a naročito u periodu od 11 do 16 časova, poslodavcima preporučuje organizacija rada kojom se izbegava obavljanje teških fizičkih poslova, ukoliko to dozvoljava proces rada, poput poslova u građevinarstvu, poljoprivredi koji se smatraju nepovoljnim radnim uslovima.

"Važno je napomenuti da je naše zakonodavstvo transponovalo direktive EU kada je u pitanju rad na visokim temperaturama. U zakonima EU ne stoji određena temperatura koja nalaže kada treba obustaviti rad. To su samo smernice i preporuke", naglasio je Perišić.

Istakao je da onih dana kada temperatura vazduha premaši 40 stepeni, može da se prema Zakonu o vanrednim situacijama proglasi elementarna nepogoda, a kako je objasnio nju proglašavaju grad, opština ili Vlada Srbije.

Istakao je da su ekipe inspektorata prisutne na terenu i da vrše redovne i vanredne nadzore i nadzore po prijavi stranaka. 

"Nismo imali prijave. Izlazili smo na teren, ali nismo imali prijave za rad na visokim temperaturama. Radnici mogu slobodno da se obrate dežurnom inspektoru, mogu da anonimno prijave rad na visokim temperaturama i mi u tom trenutku delujemo. Izlazimo na teren, utvrđujemo činjenice i preduzimamo odgovarajuće mere", objasnio je Perišić.

Perišić je savetovao poslodavce, da pre svega zbog dobrobiti i zdravlja radnika poštuju pravila, zakone i smernice i upozorio da kazne za one koji se o njih ogluše nisu male.

"Predviđena kazna za neprimenjivanje preventivnih mera za pravno lice kreće se od 1.500.000 do dva miliona dinara. Za odgovorno lice u pravnom licu do 150.000 dinara, a za preduzetnika od 400.000 do 500.000 dinara", rekao je Perišić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija