Društvo

Zbog tropske vreline ponovo aktiviran crveni alarm, ali očekuju nas i nepogode: U Vojvodini i Šumadiji moguć grad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2023

-

07:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Današnji dan donosi nam tropsku vrelinu, ali i novi talas nestabilnosti. Poslepodne stižu oluje, a uveče i osveženje. 

"Meteorološki gledano, dinamičan dan pred nama", rekla je urednica Vremenske prognoze na Euronews Srbija i meteorološkinja Milena Lazarević.

Kako kaže, u Srbiji je zbog tropske vreline ponovo aktiviran crveni meteoalarm.

"Najtoplije biće na jugoistoku Srbije sa vrednostima iznad 38 stepeni Celzijusa u hladu. Ostatak zemlje obojen je naradžastom bojom, ali zbog oluja. Da je promena vremena blizu, vidi se na poslednjoj sinoptičkoj karti. Sa severa Evrope spušta se hladan front, dok vazdušni pritisak polako opada", kaže ona.

Kako objašnjava, kada hladan front stigne na naše pregrejano tlo, atmosfera će burno odreagovati pa će danas biti i oluja.

"Prva na udaru biće Vojvodina, zatim će se zona sa olujama širiti ka Šumadiji. Na ovom potezu očekujemo jaku kišu, grmljavinu, grad ali i olujni vetar.  Vrlo je moguće da će doći i do formiranja superćelijskih oblaka jer će svi uslovi, poput nestabilnosti i smicanja vetra, biti ispunjeni", rekla je.

Što se dnevne temperature tiče, kaže da će se ona kretati od 33 do 37 stepeni.

"Smicanje vetra podrazumeva da se brzina vetra i njegov pravac razlikuju po visini. Danas će u prizemlju duvati jugoistočni vetar, dok će na visini dominirati  severozapadni i to je jedan od uslova za nastanak rotacije, odnosno superćeliske oluje", rekla je ona.

Što se narednih dana tiče, Lazarević kaže da će u nastavku nedelje biti sunčano i prijatnije.

"Biće pretežno sunčano i prijatnije, uz ređu pojavu pljuskova i grmljavine. Jutarnja temperatura od 17 stepeni, najviša dnevna do 36 stepeni Celzijusa", rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija